Slikarska kolonija u selu Orljane kod Niša

Izvor: RTS, 07.Jul.2016, 15:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slikarska kolonija u selu Orljane kod Niša

U selu Orljane kod Niša, održana je sedma slikarska kolonija. Slikari amateri sa jugoistoka Srbije, okupili su se i stvarali vredna dela inspirisani motivima iz ovog kraja.
U improvizovanom ateljeu u školskom dvorištu, u selu Orljane, stvaralo je svoja dela 12 slikara. Svako na svoj način, svojom tehnikom u svom kreativnom neredu.

"Radim jedan pejzaž tu iz okoline, ovo je selo Orljane, tehnika >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ulje na platnu, a ova slika je namenjena domaćinu kod koga sam smešten. Tokom šestodnevnog druženja, svaki umetnik naslikao je po tri slike i sva slikarska dela će biti poklonjena", kaže Goran Ristić, slikar.
"Sa ove likovne kolonije će Narodna biblioteka biti bogatija za 24 slike, a ostalih 12 slika će ostati kod domaćina gde su slikari bili smešteni", kaže Bogi Mitić, direktor Javne biblioteke u Doljevcu.
Ova kolonija bila je posebna jer nije imala jedinstvenu ideju po kojoj umetnici treba da stvaraju. Sloboda je bila osnovni kriterijum.
"S obzirom da ja slikam na drugi način, na starim predmetima, kamenim podlogama, ovo je malo više inspirativnije za mene, a sama kolonija je dala jednu svoju ličnu kartu zbog rukopisa slikara koji nisu isti", kaže Bratislav Anđelković, slikar.
Najmlađi član ove likovne kolonije Agnija Cvetković, ima 17 godina i učenica je Srednje umetničke škole u Nišu.
"Ja sam prezadovoljna. Pošto sam kao mala sa dedom bila na kolonijama, ali ovo je prvi put da radim i da slikam. Najviše volim da slikam mrtvu prirodu, posebno jabuke sa špaklom i suvom četkom", kaže Agnija Cvetković, slikarka.
Javna biblioteka u Doljevcu je sa prethodnih kolonija u svom depou je sakupila više od 140 slika. Slike sa ovogodišnje kolonije biće izložene u biblioteci do 25. jula.
rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Slikarska kolonija u Orljanu

Izvor: RTS, 08.Jul.2016, 15:55

U Orljanu kod Niša, na sedmoj slikarskoj koloniji, samouki umetnici sa jugoistoka Srbije stvarali su dela inspirisana motivima tog kraja. . U improvizovanom ateljeu u školskom dvorištu u Orljanu, selu kod Niša, stvaralo...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.