Izvor: Blic, 10.Jan.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slikar vode i neba

Pamtićemo ga kao veoma duhovitog slikara koji je plenio pažnju pričama, bez ijedne ružne pomisli, iz brojnih likovnih kolonija kojima je širokogrudo ostavljao radove, ali pre svega kao možda jednog od najvećih portretista našeg vremena. Modele je nalazio među skromnijim svetom s nekom mukom u sebi, lađarima i skeledžijama. Rado je slikao vodu i nebo (što je najteži likovni zadatak), ali tako da se gotovo mogu opipati. Jedan od retkih koji je čak i slikajući po narudžbini to činio >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bez ijedne naznake „haotičnog lutanja oka" (prof. Ljuba Gligorijević).

Veselin Drašković je diplomirao slikarstvo 1974. g. u klasi prof. Stojana Ćelića kod koga je i postdiplomske završio. Kao član ULUS-a od 1981. dobio je 1997. g. priliku da izloži svoje pastele koji su svima u sećanju po izuzetnoj lakoći hvatanja osnovnih crta životinja. Skroman i stidljiv, Drašković nije umeo da nametne neki svoj izam. Definisao ga je njegov profesor (Gligorijević) kao „dijamantski realizam" (u katalogu poslednje izložbe u Kusturičinoj galeriji na Mećavniku, 2006. g.). Ovenčan nagradama kao što su 20. Oktobarskog salona i 6. izložbe jugoslovenskog portreta u Tuzli, Veselin Drašković je postao urbana legenda po istrajnom uverenju da je čoveku najvažnije da radi svoj posao. O njegovom delu tek će se govoriti, pošto mu ULUS priredi retrospektivu koju je dobrano zaslužio. Bio je vitamin naših života, kao što je rekao njegov kolega Slobodan Roksandić na ispraćaju posle kratke, opake bolesti koja ga je ugasila pretposlednjeg dana prošle godine.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.