Izvor: Blic, 22.Nov.2009, 01:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slikar, violinista i poliglota u desetoj

Iako ima tek deset godina, Jovan Ivanov je već imao svoju samostalnu izložbu slika, a može da se pohvali i poznavanjem baš svih slikarskih tehnika. Sa tri godine je počeo, a sada već uveliko radi ulje na platnu i, po rečima njegovog profesora slikanja, „ima osećaj za boju, prostor i dimenziju". I ne samo to. Kako kaže akademski slikar Jurij Gračikov, mali Jovan odlično poznaje crtež i samo ga treba usmeriti da izgradi svoj lični stil.

Ali, slikanje nije jedini >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << talenat malog Jovana. On je na trećoj godini Muzičke škole „Kosta Manojlović" na odseku za violinu i na drugoj godini Instituta za strane jezike gde uči francuski jezik.

Talenat u crtanju i slikanju je nasledio od tate Đorđa koji je izlagao na preko 55 izložbi u svetu. Za francuski se opredelio na nagovor mame, koja voli taj jezik, a za violinu se sam odlučio. Ipak, najviše voli crtanje, a najbolje mu i ide. Tako bar misle njegovi roditelji, njegove učiteljice i drugari. Motivi na njegovoj poslednjoj izložbi u školi su violinisti, pejzaži i životinje.

– U okviru likovne sekcije koju vodim u OŠ „Đuro Strugar" vodila sam decu na izložbu „Džinovi Patagonije". Joca je tokom posete razgovarao s jednom od radnica, koja me je na kraju iznenađeno pitala: „Ko je ovo dete?" Oduševio ju je svojim znanjem o dinosaurusima. Ali, njega ne zanimaju samo oni, njega zanima sve – otkriva profesor razredne nastave u Jovanovoj školi Snežana Radivojša.

Jovan je s nepune tri godine uzeo da crta i pre no što je progovorio kako treba. Njegov talenat su zapazili u vrtiću, a sada i u školi u kojoj je odličan učenik. Jovan kaže da nije lako uskladiti crtanje, violinu, jezike i plivanje jer to zahteva mnogo odricanja.

– Nekad mi bude žao kad prolazimo pored dece koja se igraju na terenu, a Joca i ja sa stvarima žurimo na sledeći čas ili trening. Opredeliće se za dve, tri godine za nešto od toga, pa će mu biti lakše – priča tata Đorđe.

Od slobodnih dana, Joca ima ponedeljak i petak posle škole i nedelju. I pored svega, on ih ipak provede u crtanju, ili u igranju fudbala s drugarima.

I brat Ilija svira i uči francuski

Stariji Jocin brat Ilija Ivanov (13) svira klavir i uči francuski jezik. Njemu dobro ide matematika, pa će verovatno upisati Matematičku gimnaziju, ali nije sporno da i on kao i brat ima talenta za muziku.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.