Slikar stripa

Izvor: Danas, 25.Sep.2014, 23:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slikar stripa

Specijalni gost ovogodišnjeg Salona stripa je italijanski umetnik, strip autor i ilustrator Manuele Fjor. Ovdašnja publika u prilici je da ga upozna zahvaljujući izdavačkoj kući Komiko, koja je objavila njegov grafički roman „Pet hiljada kilometara u sekundi“, za koji je pre tri godine nagrađen Gran prijem na najvećem svetskom festivalu stripa u Angulemu.

Komiko je pred ovaj Salon objavio i Fjorov raniji grafički roman „Gospođica Elza“, nastao prema romanu Artura >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << Šniclera, za koji je takođe ovenčan priznanjem - nagradom grada Ženeve.

Kvadrati njegovih grafičkih romana izgledaju pre kao delo slikara nego strip crtača, a sve postaje još zanimljivije kada se zna da je Fjor po obrazovanju arhitekta i da se tim pozivom bavio sve dok nije prevagnula ljubav prema stripu. Njegov crtež u stripu stoga i jeste u početku bio odmak od onoga konkretnog i tehnički preciznog u arhitekturi. Ipak, iako je zauvek napustio u profesionalnom smislu, veza sa arhitekturom vidljiva je u stripovima Manuelea Fjora. U početku je to bila „puka“ citatnost, u pozadini zbivanja njegovih priča našla bi se građevina nekog slavnog arhitekte, ali, daleko važnije, pitanje prostora bilo je ono zajedničko za dva Fjorova poziva a potom samo za strip. Tu se opet oslonio na slikarski uticaj proučavajući metafizičko slikarstvo De Kirika, ili posmatrajući Munkov krik - karakter iz koga izranja i prema kome se formira čitav pejzaž, ili Klimta. „Stripovi nisu kolaži, vi crtate celinu. Emocije karaktera mogu uticati na zgrade. Stvari tako zapravo funkcionišu u stripu“, nehotično je na najbolji način definisao devetu umetnost jedan od najkreativnijih strip-umetnika srednje generacije u Evropi. Tom prilikom on je istakao: „U stripovima slika govori sve. U nekim slučajevima naracija je snažno podržana dijalogom. Ali za mene, naracija u stripovima samo je pokušaj dešifrovanja serije slika koje su na prvom mestu. Slike mogu da promene sve u priči.“

Manuele Fjor rođen je 1975. godine u Ćezeni. Nakon što je 2000. godine diplomirao arhitekturu u Veneciji, seli se u

Berlin, gde narednih pet godina radi kao strip autor, ilustrator i arhitekta. Osvojio je 1994. godine Prvu nagradu na Bijenalu mladih umetnika Evrope i Mediterana u Lisabonu - sekcija strip. Njegova saradnja sa nemačkim izdavačem Avant-Verlag otpočela je 2001. godine u magazinu Plaque. Od tada počinje njegova bogata produkcija kratkih priča, čiji je scenarista bio njegov brat Danijele. Njegove ilustracije su se pojavljivale na stranicama: Njujorkera, Monda, Veniti Fera, Republike, Rolingstouna. Živi u Parizu.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.