Sledi novi cenovni šok

Izvor: Blic, 02.Okt.2012, 21:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sledi novi cenovni šok

Nakon septembarskog talasa poskupljenja hrane i jučerašnjih korekcija usled dizanja PDV-a Srbiju će zadesiti novi cenovni šok. Brojni proizvođači već su poslali nove cenovnike trgovcima koji će na rafovima osvanuti za nekoliko dana.

Porodica sa dva člana koja zajedno zarađuju 80.000 dinara, ubuduće će za hranu izdvajati nekoliko stotina dinara više. Grejanje će im u stanu od šezdesetak kvadrata biti skuplje za oko 700 dinara, litar goriva za tri, odnosno osam dinara >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u slučaju da u rezervoar sipaju dizel. Ako su na sve to i pušači, dve paklice će plaćati 40 dinara više zbog povećanja akcize.

- Kada sam ušla u prodavnicu i videla poslovođu kako se drži za glavu jer ne može da se izbori sa papirima koje mora da sredi jer svakog dana rastu cene, uhvatila me neka panika i pre nego što mi kasirka reče da su mi cigarete poskupele za 20 dinara, pa ću sada po svoj prilici morati da izbacim meso iz jelovnika - priča za “Blic” Beograđanka utiske nakon izlaska iz radnje.

Ljajić: Neopravdan rast cena

Ministar trgovine Rasim Ljajić upozorio je da su mnogi proizvođači iskoristili povećanje PDV sa 18 na 20 odsto da neopravdano drastično povećaju cene. „Iako je PDV povećan za dva procenta, neki su proizvodi neopravdano poskupeli i po 20 ili 30 odsto. Poskupela je i hrana iako je PDV na osnovne životne namirnice ostao osam odsto“.

Zanimljivo je i što su mnogi prodavci poslednjih dana septembra pravili vanredne popise i prilagođavali cene, pa je tako mnogo radnji 30. septembra bilo zatvoreno.

Nove cene plaše i poslovođe u nekim radnjama.

- Malo-pomalo, mleko je za poslednje dve nedelje poskupelo do deset dinara. Konditori, proizvođači piva, pojedinih grickalica, već su nam poslali nove cenovnike, tako da nas poskupljenja tek čekaju - pričaju za “Blic”.

Beograđanka Jelena Petrović juče je kupila hleb i mleko, a kako ni ona ni muž trenutno ne rade, a imaju troje male dece, strahuje šta i kako dalje.

- Sve od čega živimo je poskupelo, a to najviše osetim kroz kupovinu dečje hrane, zatim mesa koje kupujemo samo ponekad, a nekad smo ga jeli i tri puta nedeljno. Posebno me pogodilo i to što je karta za prevoz dignuta na 72 dinara - zabrinuta je.

Zbog usklađivanja PDV-a na 20 odsto, više ćemo plaćati i za usluge svog mobilnih operatera, ali i pri plaćanju fiksnog računa.

Ulja od 142 dinara i dalje nema

Građanima je i dalje teško da u trgovinama nađu ulje iz Robnih rezervi od 142 dinara, dok onoga od 178 po litru i preko toga ima svuda. Takva je primera radi situacija u objektima „Višnjice“ gde nisu dobijali ulje iz Robnih rezervi, dok u lancu „Delez“ kažu za “Blic” da se ulje i šećer iz rezervi isporučuju u objekte „Maksija“.

U Kragujevcu i Jagodini skupje grejanje

Od 15. oktobra cena daljinskog grejanja u Kragujevcu biće povećana za 15 odsto, izjavio je juče član gradskog veća za komunalnu privredu Zoran Jovanović. “Energetika” je zatražila saglasnost lokalne samouprave da poveća cenu grejanja za 44 odsto, s čime se nadležni nisu saglasili. Slična je situacija i u Jagodini, gde je Gradskoj toplani odobreno povećanje cene grejanja za 16 odsto.

Povezane vesti: Ljajić: Poskupljenje je neopravdano Ulja i mleka ima dovoljno, ali su skuplji nego pre dva meseca

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.