Sledi još 200 tužbi  protiv države

Izvor: Blic, 09.Avg.2010, 01:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sledi još 200 tužbi protiv države

Banjaluka - Ustavni sud BiH proglasio se nenadležnim u predmetu koji su pokrenuli predstavnici nacionalnih manjina u BiH, a kojim su zatražili obustavu izbornog procesa u BiH dok se ne sprovede presuda Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura i nacionalnim manjinama obezbedi pravo kandidovanja na izborima - potvrđeno je „EuroBlicu“ u Savezu nacionalnih manjina BiH.

Predsedavajući Saveza Nedžad Jusić potvrdio nam je da će nakon ovakvog odgovora Ustavnog suda BiH uslediti >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nove tužbe prema Evropskom sudu u Strazburu i da će ih ovaj put biti podneseno najmanje 200. U praksi to znači da bi građani BiH iz svojih džepova mogli da plate najmanje pola miliona KM, koliko bi mogli da iznose troškovi sudskog procesa koji će biti pokrenut u Strazburu.

- Cilj nove tužbe je da nam se obezbede ista prava kao i ostalim građanima BiH. Bio bih najsrećniji da se može podneti tužba protiv političara koji su bili u vlasti i da oni plate sudske procese jer nisu ispoštovali sudsku presudu, ali sud jedino raspravlja o predmetima koji su upućeni protiv država. Žalosno je što će taj novac na kraju dati građani iz svog džepa. Žalimo zbog toga, ali to nam je jedini put da ostvarimo svoja prava - rekao je Jusić.

On je ubeđen da bi se, u slučaju da se stranke mogu kazniti „po džepu", sigurno davno postigao dogovor i nacionalnim manjinama obezbedila prava kao i konstitutivnim narodima. Mada stranke svakodnevno uveravaju kako će se tom temom pozabaviti nakon izbora, Jusić kaže da im predstavnici manjina više ne veruju i da je podnošenje nove tužbe neminovno.

Vladajuće stranke, međutim, kako se čini, previše i ne brinu ove najave. One su uverene kako će taj problem rešiti tokom narednog četvorogodišnjeg mandata i da država zbog toga neće pretrpeti velike posledice.

- Što se tiče oktobarskih izbora, ne verujem da će biti nekih posledica zbog činjenice da su važeće propise - Dejtonski sporazum, Ustav i zakone pomoću kojih funkcioniše i Centralnu izbornu komisiju - kreirali stranci. To su, uostalom pozitivni zakonski propisi koji su na snazi i CIK ne može sprovoditi izbore na neki drugi način već na osnovu postojećih propisa. Ne verujem da su moguće neke posebne sankcije što se tiče izbora i same procedure, a kakve će biti političke ili neke druge posledice na osnovu nove presude iz Strazbura o tome je rano govoriti - kaže šef poslaničkog kluba SNSD u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Drago Kalabić.

U SDA su uvereni da će u naredne četiri godine „konačno biti rešeno pitanje Ustava BiH, a kako će to izgledati, zavisiće od političkih faktora koji budu imali političku moć odlučivanja". „Očekujemo da će to stići na dnevni red, ali odmah na početku mandata kako niko ne bi tim pitanjem manipulisao u predizborne svrhe", kažu u SDA.

U SBiH su uvereni da se to pitanje moglo davno rešiti, ali pod uslovom da je prihvaćen njihov predlog ustavne reforme. Podsećamo, Stranka za BiH je zahtevala široku ustavnu reformu u okviru sprovođenja presude Sejdić-Finci koja je, između ostalog, podrazumevala i ukidanje entitetskog glasanja u Parlamentu BiH.

Sejdić: Neću odustati

Dervo Sejdić, u čiju korist je već presudio Sud u Strazburu i naložio vlastima u BiH da izmene Ustav i obezbede nacionalnim manjinama pravo kandidovanja, rekao nam je da se pre raspisivanja opštih izbora obratio CIK BiH sa pitanjem da li može da se kandiduje za člana Predsedništva BiH. Od CIK-a je, kaže, dobio odgovor da je izbor članova Predsedništva BiH regulisan Ustavom i Izbornim zakonom BiH, po čemu pravo na kandidovanje imaju samo predstavnici konstitutivnih naroda. „Moj dalji korak biće nova apelacija Sudu u Strazburu, pri čemu ću zahtevati sankcije za vodeće političare i partije koje čine vlast u BiH. Direktno ću tražiti kažnjavanje tih političkih partija i lidera, pa ćemo videti dokle ćemo dogurati", rekao je Sejdić.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Slijedi još 200 tužbi sudu u Strazburu

Izvor: RSplaneta.com, 09.Avg.2010

Ustavni sud BiH proglasio se nenadležnim u predmetu koji su pokrenuli predstavnici nacionalnih manjina u BiH, a kojim su zatražili obustavu izbornog procesa u BiH dok se ne sprovede presuda Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura i nacionalnim manjinama obezbjedi pravo kandidovanja na izborima...

Nastavak na RSplaneta.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.