Sledeće masovno izumiranje vrsta desiće se 2100. godine

Izvor: Blic, 27.Sep.2017, 18:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sledeće masovno izumiranje vrsta desiće se 2100. godine

Tehnološki institut Masačusets objavio je šokantnu novu studiju, u kojoj najavljuje da nas novo masovno izumiranje na Zemlji očekuje već 2100. godine.

U proteklih 540 miliona godina već je bilo pet masovnih izumiranja vrsta, a najveće se dogodilo pre oko 250 miliona godina, kada je nestalo 95 odsto svih vrsta.

Naučnici upozoravaju da već sada nestaju životinjske vrste uznemirujućom brzinom, a glavni razlog su, tvrde, promene u okolini koju su izazvali ljudi, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << naročito emisijama ugljen-dioksida.

Oni ističu da su se ranija izumiranja vrsta događala u vreme poremećaja ugljenikovog ciklusa, a tu opasnost naučnici vide i danas. Taj ciklus podrazumeva emisiju i preradu ugljen-dioksida, na primer, putem fotosinteze, koja je preduslov za rast biljaka.

Ciklus je poremećen zato što danas izbacujemo ogromnu količinu CO2. Ukoliko količina koja dospe u okeane prekorači određenu granicu (310 gigatona), to bi moglo da izazove masovno izumiranje, jer u okeanima živi najveći deo biljaka i životinja na našoj planeti.

Prema rečima rukovodioca studije Danijela Rotmana, naučnici su izračunali da će ta granica biti prekoračena 2100. godine, a možda čak i ranije. Tada ćemo stupiti na “nepoznat teren”.

Rotman ističe da to ne znači da će drugog januara 2100. izumreti sve vrste. Do velike katastrofe može da protekne još 10.000 godina.

Osim toga, na neka pitanja naučnici još ne znaju odgovor: na primer, da li je pormećaj ugljenikovog ciklusa izazivač, ili simptom masovnih izumiranja. Stručnjaku je, međutim, već sada jasno: neophodni su smeliji modeli za smanjenje emisije ugljeni-dioksida.

- Ukoliko nastavimo po starom, očekuju nas nepredvidljive posledice - kaže Rotman.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.