Izvor: B92, 22.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sledeća nepoznanica - mandatar

Beograd, Novi Sad, Novi Pazar -- Sledeći korak u procesu izbora nove vlade jeste da predsednik Srbije da mandat političaru koji bi mogao da formira vladu.

Kao stranka koja je osvojila najveći broj mandata, Srpska radikalna stranka navodi da ona ni ovog puta neće moći da formira vladu, tako da ostaje na Demokratskoj stranci, kao sledećoj po broju mandata, da pokuša da dogovori postizbornu koaliciju koja bi formirala vladu. Ukoliko nijedna stranka ne uspe da formira vladu, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za tri meseca su mogući novi izbori, kažu stručnjaci.

Skoro sve stranke navode da su pobedile na izborima. Radikali pobedu vide u najboljem rezultatu, Demokratska stranka u činjenici da je najjača stranka u demokratskom bloku, Demokratska stranka Srbije jer je kao vladajuća stranka ostvarila isti rezutlat kao i na prethodnim izborima, G17 plus, Socijalistička partija Srbije i Liberalno-demokratska partija jer su pri visokoj izlaznosti prešle cenzus i ušli u Skupštinu Srbije.

Sada sledi formiranje vlade, posao za koji mnogi očekuju da će biti vrlo težak. DS ne odustaje od mesta premijera. Međutim, i radikali od predsednika Srbije Borisa Tadića očekuju da prvo njima ponudi da pokušaju da naprave novu vladu.

Đelić: Niko nema tapiju

Pregovori o vladi očekuju se posle objavljivanja zvaničnih rezultata. Kandidat DS-a za premijera Božidar Đelić smatra da će vlada biti formirana u naredna dva meseca iz dva razloga. Prvi je što 31. marta ističe privremeno finansiranje budžeta, što Srbija ne sme dočekati bez vlade, a očekuje se i Ahtisarijev plan za Kosovo.

DS će u pregovorima biti vrlo konstruktivan, mesta će biti i za manjine, ali neće odustati od premijera, kaže Đelić. Prema njegovim rečima, niko nema tapiju na mesto premijera.

"Kao što DS, kada je bio broj 2 u demokratskom bloku, nije tražio mesto premijera, sada očekuje da niko ne polaže tapiju na to mesto premijera, već da njoj, pošto je to prirodno i po volji glasača, pripadne to mesto. I sve drugo što nije volja naroda, građani će kazniti", kaže Đelić.

Na pitanje postoji li mogućnost da DS DSS-u da mesto premijera, a da za uzvrat DS ima predsednika, Đelić kaže da tako nešto nije moguće jer bi DS time izneverio skoro milionski mandat građana koji je dobio.

Iako je u prethodnih nekoliko godina imao sukobe s liderom G17 plus Mlađanom Dinkićem, Božidar Đelić kaže da sve što je bilo treba zaboraviti i iskoristiti podršku građana koja je data da bi bila formirana jaka, proevropska vlada.

"Sve treba ostaviti po strani, mi nismo više privatne osobe, i ako govorite o G17, građani Srbije su rekli: 'Gospodine Dinkiću i gospodine Đeliću, radite zajedno.' I veoma sam ohrabren time što je on rekao juče jer je, kao demokrata, prepoznao to i rekao da sada treba ostaviti po strani bilo kakve razmirice koje smo imali u prošlosti. Mislim da ćemo moći da napravimo jednu izuzetno kvalitetnu vladu", kaže on.

Zamenik predsednika SRS-a Tomislav Nikolić kaže da je veća verovatnoća da će biti ponavljeni izbori nego da će vlada biti formirana.

"Ali, čak i ako dobijemo novu vladu, opet je veća verovatnoća da ćemo imati nove izbore do kraja godine. Koliko to nama odgovora? Pa odgovara jer ćemo imati veći broj glasova, ali bi nam najviše odgovaralo da smo već sada pobedili, i Srbiji bi najviše odgovaralo da je SRS danas stranka koja formira vladu, sama. Dok ne dođemo dotle, biće zaista teško u Srbiji. Čak i da formiraju tu vladu, ja uopšte ne mogu da ih zamislim da se na bilo kom problemu slože", kaže on.

Članica Predsedništva G17 plus Suzana Grubješić kaže da niko iz G17, prema njenim saznanjima, još nije imao ni zvanične ni nezvanične razgovore o formiranju vlade. Suzana Grubješić je optimistična kad je reč o formiranju vlade.

"Pošto je demokratski blok osvojio jasnu većinu, mi mislimo da nema nikavih prepreka da vlada ne bude brzo formirana u narednih, ako treba, i nedelju-dve. Idealno bi bilo i najracionalnije da tu vladu čine DS, DSS, G17 i stranke nacionalnih manjina, što bi nam dalo stabilnu većinu u parlamentu, 138 ili 139 mandata", kaže ona.

DSS, stranka aktuelnog premijera Vojsilava Koštunice, za sada se nije izjasnila o tome s kim je spremna da učestvuje u pregovorima o formiranju vlade. Lider Nove Srbije Velimir Ilić, međutim, kaže da se nazire postizborna koalicija DSS-NS-DS-G17 plus. Ilić je rekao da će koalicija DSS-NS biti okosnica sledeće vlade, a da će ta koalicija dati i premijera i zauzeti ključna mesta u vladi.

Podrška manjih stranaka

Iz Liberalno-demokratske partije rečeno je da kompromisa sa politikom Vojislava Koštunice neće biti.

Lider LDP-a Čedomir Jovanović izjavio je da ta stranka ulazi u parlament da bi promenila državnu politiku prema Kosovu, da bi bili uhapšeni bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić i nekadašnji komandant vojske bosanskih Srba Ratko Mladić, koji su optuženi za ratne zločine, i da bi bila sprovedena lustracija.

Jovanović je rekao da je rezultat koalicije LDP-GSS-SDU-LSV na parlamentarnim izborima "pobeda za sve koji žive na Kosovu jer se tamo najteže živi".

Opširnije izjave političara čitajte u drugom tekstu.

Šta kažu manjine

Manjinske stranke koje su ušle u parlament takođe će biti uzete u razmatranje za formiranje koalicione vlade.

Još niko nije kontaktirao sa Savezom vojvođanskih Mađara u vezi s podrškom njihova tri poslanika novoj vladi, rekao je za B92 lider SVM-a Jožef Kasa. "Ako budemo pozvani na razgovore, sigurno ćemo učestvovati. Mi smo za demokratski blok i nećemo biti smetnja za formiranje vlade", kaže Kasa.

Na saradnju je spremna i Romska partija, koja će u parlamentu imati jednog poslanika. Njihov uslov je poboljšanje položaja Roma, ali i ostalih socijalno ugroženih kategorija građana, rekao je predsednik Romske partije Srđan Šajn.

"Mi smo uvereni da ćemo biti deo vlade,a to će biti način da dekada Roma bude sprovedena brže i da je to samo početak učešća Roma u parlamentarnom životu Srbije", kaže on.

Lista za Sandžak najviše glasova

U sandžačkim opštinama najviše glasova odnela je Lista za Sandžak Sulejmana Ugljanina.

Ugljanin je pred nekoliko stotina okupljenih simpatizera ispred zgrade Opštine Novi Pazar sinoć čestitao pobedu i "ulazak legitimnih predstavnika bošnjačkog naroda u Skupštinu Srbije".

Druga bošnjačka partija, SDP Rasima Ljajića, nalazi se na listi Demokratske stranke.

Što se tiče sredina u kojima manjinske stranke tradicionalno imaju najveći broj glasova, interesantan je podatak da je u Subotici Demokratska stranka prvi put u toj opštini osvojila više glasova od Saveza vojvođanskih Mađara.

To su, međutim, podaci DS-a, a opštinska izborna komisija u Subotici nije saopštila rezultate izbora.

Ljajić za saradnju i odgovornost

Rasim Ljajić, predsednik Sandžačke demokratske partije, koja je na izborima nastupila na listi Demokratske stranke, ocenio je danas u Novom Pazaru da buduću vladu očekuje rešavanje teških problema, ali da će DS pokazati dovoljan stepen političke odgovornosti.

Ljajić je rekao da bi najgora stvar koja bi mogla da se dogodi za Srbiju bila da vlada ne bude formirana i da se ide na nove izbore. On je rekao kako očekuje da će ključnu ulogu u formiranju vlade imati DS, Demokratska stranka Srbije, G17 plus i Savez vojvođanskih Mađara, i dodao je da će u tom smislu biti dovoljno mudrosti i zrelosti.

On je rekao da je njegova stranka spremna da ostvari saradnju sa dva poslanika koalicije Lista za Sandžak u budućem parlamentu. "Pobeda naše stranke na izborima je garancija da ćemo učiniti sve da smirimo strasti i tenzije u Sandžaku. Želimo suštinsku promenu odnosa Beograda prema Sandžaku i da nas se ne seti samo pred izbore, želimo suštinsku pomoć u izgradnji infrastukture i otvaranju radnih mesta", rekao je Ljajić.

Ljajić je naveo da će, prema tom dogovoru, SDP dobiti i jednog ministra, četiri pomoćnika ministara i dva ambasadora.

"Tvrdo početno pregovaranje"

Profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković u narednih 10-15 dana očekuje tvrdo početno pregovaranje. "Za mesec dana je formiranje Skupštine, Predsedništva Skupštine, i tu će se videti da li postoji minimalna saglasnost. S druge strane, imate dva ključna faktora tzv. veto-igrače, domaću javnost, i u njoj krupne igrače u kapitalu, ali i međunarodnu zajednicu. Ona će već početkom februara izaći s mogućim rešenjem za Kosovo, a polovinom marta će ga već, posle nekih kratkih konsultacija, dosta jasno nagovestiti. Hoće li to Srbija čekati bez formirane vlade? Ja mislim teško", kaže on.

Aranžman sigurno neće biti jednostavan, posebno jer uskoro slede predsednički izbori. Ko će dobiti mesto premijera zavisi od dogovora o kandidatu za predsednika Srbije, napominje Stojiljković.

"Teško je dobiti i premijera i predsednika. S druge strane, ako bude dato mesto premijera, onda će tražiti sva ključna ministarstva i mesto potpredsednika vlade. Zamislite Koštunicu u tom okruženju, uglavnom predstavnika DS-a. Ja to mogu da zamislim, i to će biti vrlo interesantno. Opet, ako mesto premijera dobije DS, onda će se videti ko će biti predsednički kandidat, onda je Tadić običan političar. Kakva će onda nagodba biti napravljena? Ima programskih razlika, ali se meni čini da su te razlike dve demokratske stranke daleko manje od interesa struktura i lidera", kaže on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.