Slavom čuvajujezik i tradiciju

Izvor: Vesti-online.com, 29.Nov.2018, 13:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slavom čuvajujezik i tradiciju

Hram Svetog kralja Stefana Dečanskog u Čikagu obeležio je svoju slavu u prisustvu velikog broja vernika, sveštenika i predstavnika srpske zajednice iz Čikaga i okoline. Posle Svete liturgije koju je predvodio starešina hrama jerej Aleksandar Petrović, iguman srpskog manastira Nova Gračanica Serafim Baltić je govorio o mučeničkom životu ovog srpskog kralja i sveca kojeg slavi više pravoslavnih crkava u svetu.

Dejan Radulović, generalni konzul Srbije u Čikagu je, čestitajući >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << slavu, rekao da je ona mnogo više od slavlja, jer pored toga što okuplja srpsku zajednicu istovremeno pomaže da Srbi u tuđini očuvaju svoj jezik, kulturu i tradiciju.

Upravo deo te kulture i tradicije prikazan je u toku svečane akademije čiji je deo bio posvećen stogodišnjici od završetka Prvog svetskog rata u kojem je, kako je istaknuto, srpski narod preživeo veliku tragediju od koje se do danas nije oporavio.

Pomenuto je i to da Srbi danas na Kosovu i Metohiji žive u stalnom strahu, izloženi napadima i proterivanjima, a zadužbinu Svetog Stefana u Dečanima Albanci svakodnevno pokušavaju da oskrnave.

Najmlađi pripadnici parohije Svetog Stefana Dečanskog u Čikagu okupljeni u školi srpskog jezika recitovali su pesme srpskih pesnika, a četiri folklorne grupe izvele su splet Igara iz Srbije.

Folklorna grupa pri hramu Svetog Strefana Dečanskog okuplja više od 40 srpske dece predškolskog i školskog uzrasta.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.