Slaviti Podgoričku skupštinu je psihopatologija

Izvor: B92, 15.Dec.2018, 11:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Slaviti Podgoričku skupštinu je psihopatologija"

Podgorica -- Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković ocenio je da je slavljenje takozvane Podgoričke skupštine i ukidanje Crne Gore u domenu psihopatologije.

Vuković je u intervjuu za RT CG naveo da je bila njegova obaveza kao prvog čoveka glavnog grada Crne Gore da učestvuje u šetnji "Nikad više 1918", ali i zbog njegovog ličnog doživljaja države u kojoj živi.

"Nije država apstraktna kategorija, država smo mi, a vi simbolički slavite ukidanje samih sebe, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << po meni je to u domenu psihopatologije", kazao je Vuković i dodao da nakon svega što se desilo nemamo pravo da se na taj način odnosimo prema istoriji.

Protestnu šetnju od spomenika Svetom Petru Cetinjskom do Skupštine organizovala je 29. novembra NVO "Dukljani" pod sloganom "Nikad više 1918".

Sa skupa je poručeno da se više nikad ne sme desiti da iko u Crnoj Gori slavi izdaju Crne Gore. Gašenje svetla na zgradi Glavnog grada, ideja je rukovodstva Podgorice čiji je cilj, kako je rekao Vuković, bio da se podseti na mrak koji je nastao nakon 1918.

"To je bio mali gest koji na lep način podseća na to kakva je bila sudbina Crne Gore nakon 1918", kazao je Vuković.

Svetla ispred upravne zgrade Glavnog grada Podgorice bila su u isključena od 24. do 29. novembra a ta odluka je donešena zbog Podgoričke skupštine održane tih dana 1918. godine, i kojom je prestala da postoji Crna Gora kao nezavisna država.

Taj istorijski događaj i danas izaziva kontroverze, a u nekoliko gradova je održano slavlje povodom Podgoričke skupštine u organizaciji nevladinih organizaciji bliskih Srpskom nacionalnom vijeću. Završnoj svečanosti u Hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici prisustvovao i ambasador Srbije u Crnoj Gori Zoran Bingulac.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Gradonačelnik Podgorice: Slaviti ukidanje Crne Gore i spajanje sa Srbijom je PSIHOPATOLOGIJA

Izvor: Blic, 15.Dec.2018

Slaviti ukidanje Crne Gore posle Prvog svetskog rata i takozvanu Podgoričku skupšštinu 1918, na kojoj je doneta odluka o njenom prisajedinjenju Srbiji, u domenu je psihopatologije, izjavio je danas gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.