Slavičin suprug pod istragom!

Izvor: Vesti-online.com, 21.Sep.2012, 11:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slavičin suprug pod istragom!

Ranko Dejanović, suprug potpredsednice SPS-a i ministarke zdravlja Slavice Đukić Dejanović, uskoro će biti saslušan zbog njegovog bivšeg preduzeća “Zastava elektro“, piše beogradski “Alo!“.

Slavica Đukić Dejanović sa suprugom Rankom

 

Naime, među 24 privatizacije za koje je Brisel tražio od Srbije da se preispitaju zbog korupcije i nezakonitosti je i preduzeće “Zastava elektro“, koje je Dejanović pre šest godina kupio sa još dvojicom >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << ortaka, a onda ga posle višemesečnih štrajkova neisplaćenih radnika prodao korejskoj kompaniji “Jura“.

- Slučaj ovog preduzeća već je bio predmet istrage i kompletna dokumentacija je dostavljena tužilaštvu. Međutim, nezavisno od te istrage, posle zahteva Brisela da im se dostavi izveštaj o privatizaciji “Zastave elektro“, naši nadležni organi će ponovo saslušati Dejanovića, ali i ostale koji su vezani za kupovinu i prodaju ove firme - rekao je izvor lista “Alo!“ blizak istrazi.

 

Dejanović: Najbolja privatizacija u Srbiji

Međutim, Raniko Dejanović tvrdi da je to bila “najbolja privatizacija u Srbiji“!

- Znam da sam na tom spisku Brisela, ali ja vam tvrdim da tu nema ništa sporno! I ranije sam bio u policiji, ako me i sada pozovu nadležni, ja ću se odazvati. Ali, kažem vam, „Zastava elektro“ je najbolja privatizacija u Srbiji - rekao je on za “Alo!“.

Podsetimo, “Zastavu elektro“ 2006. godine privatizovao je tročlani konzorcijum - Ranko Dejanović, inače i osnivač podružnice JUL-a u Rači, Dragan Mostić, privatnik iz Šapca, i Nebojša Banković, bivši direktor Elektroprivrede Beograd. Vrlo brzo, prema tvrdnjama radnika, privatizacija firme se pokazala kao “čist promašaj“.

Umesto obećanog pokretanja proizvodnje i oporavka firme, nove gazde su radnike, od kojih je velika većina tamo radila preko 20 godina, dovele na ivicu egzistencije. Plate im nisu isplaćivane mesecima, kao ni zdravstveno i socijalno osiguranje.

Oni su obavestili vladu, Agenciju za privatizaciju i inspekciju za privredni kriminal o stanju u kompaniji. Među papirima koje su im dostavili bio je i izveštaj revizorske kuće koju su zaposleni angažovali, a u kojem se, kako su tvrdili, “jasno vidi da je u firmi bilo pranja novca i falsifikovanja dokumentacije“. Štrajkački odbor fabrike takođe je tvrdio da su vlasnici firme Agenciji dostavili lažni revizorski izveštaj kao dokaz da su ispunili ugovorenu obavezu investiranja u iznosu od 26 miliona dinara.

U aprilu 2010. godine, “Zastava elektro“ je prodata za približno tri miliona evra južnokorejskoj firmi “Jura korporejšn“, pošto je država raskinula ugovorom sa konzorcijumom, a Dejanović je svoje akcije poklonio zaposlenima u “Zastavi elektro“. 

 

Slavica: “Ja sam samo supruga“

Slavica Đukić Dejanović je povodom stanja u “Zastavi elektro“ za RTS svojevremeno izjavila kako sebe ne smatra odgovornom jer je ona samo supruga Ranka Dejanovića i nema nikakve veze sa njegovim poslovima.

Njena izjava je dočekana na nož jer je ona tada takođe bila i predsednica srpskog parlamenta, a time i predstavnik volje građana, pa i tih unesrećenih radnika. Slavica je često govorila i u medijima o privrženosti bračnog para Dejanović. Ispričala je i da ju je Ranko zaprosio tako što je pod prozor njenog direktorskog kabineta u Kragujevcu ostavio novi crveni BMW umotan u celofan, ispred kojeg je cvetovima ljubičica bilo ispisano: “Slavice, ja te volim“.

 

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.