Slanje S-300 Srbiji nije na agendi, opet demant Vulina

Izvor: B92, 05.Jul.2018, 18:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Slanje S-300 Srbiji nije na agendi", opet demant Vulina

Ruska Federalna služba za vojno-tehničku saradnju (FSMTC) saopštila je da slanje protivavionskih raketa S-300 Srbiji "nije na agendi bilateralnih odnosa".

Agencija, koja nadzire saradnju sa stranim zemljama u oblasti tehnologija vezanih za odbranu, to je navela povodom medijskih navoda da je Srbija Rusiji poslala zahtev za nabavku protivavionskog sistema S-300, prenosi danas Tas s.

"FSMTC je pregledala publikacije u nekim ruskim medijima s naslovima poput "Rusija je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dobila zvanični zahtev od Srbije za nabavku kompleksa S-300 2021." i informiše da je to pitanje izvan agende rusko-srpskih odnosa kad je reč o saradnji na polju tehnologija vezanih za odbranu", navodi se u saopštenju ruske službe.

Tas s navodi da je dobro obavešten neimenovan vojni diplomatski izvor rekao juče toj novinskoj agenciji da je Srbija uputila zvaničan zahtev za nabavku paketa protivavionskih raketa S-300PMU-2 i da, trenutno, nadležne organizacije ruske vojne industrije razmatraju taj upit.

Taj izvor je, kako navodi ruska agencija, rekao i da, "s obzirom na prijateljske odnose između dve zemlje, teško da ima sumnji da će Rusija na taj zahtev odgovoriti pozitivno".

Tas s napominje da je srpski ministar odbrane Aleksandar Vulin kasnije demantovao tu informaciju, rekavši da navodi o nabavci S-300 nisu tačni.

Vulin je ponovo odbacio kao netačno pisanje ruskih medija da je Srbija uputila zvanični zahtev Rusiji za isporuku raketnog sistema S-300.

Na opasku novinara da tu priču plasiraju tabliodi već nekoliko godina i da ona do sada nije demantovana, Vulin kaže:

"Zamislite kad bih demantovao sve što vi pričate o nama. Zamislite kad bi se opredeljivao prema svemu što N1 kaže o nama i o Srbiji. Priznaćete da bi to bilo krajnje neozbiljno i priznaćete da to građani Srbije ne očekuju od nas".

Ministar je kazao da je već ranije rekao sve što je imao na tu temu.

"Ostajem pri svemu što sam rekao. To su ozbiljne stvari i o njima može da se govori samo ozbiljno, a ne na nivou tabloida", rekao je Vulin novinariam u Subotici, gde Vlada Srbije obeležava godinu dana rada.

Vulin je ranije izjavio da Srbija ima odličnu saradnju sa Ruskom Federacijom ali da informacija o nabavci sistema S-300 ne odgovara činjenicama.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ruska federalna služba: Slanje S-300 Srbiji nije na agendi

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Jul.2018

Demant..Ruska Federalna služba za vojno-tehničku saradnju (FSMTC) saopštila je danas da slanje protivavionskih raketa S-300 Srbiji "nije na agendi bilateralnih odnosa"...Pročitajte i:..Agencija, koja nadzire saradnju sa stranim zemljama u oblasti tehnologija vezanih za odbranu, to je navela povodom...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.