Slaba razmena studenata

Izvor: RTS, 06.Mar.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slaba razmena studenata

Srbija u protekle dve godine nije dovoljno učestvovala u programima univerzitetskih razmena studenata u odnosu na zemlje u regionu, rekao je ministar prosvete Srbije Žarko Obradović.

Ministar prosvete Srbije Žarko Obradović rekao je da je Srbija protekle dve godine bila u "malom zastoju" u odnosu na program univerzitetske razmene u regionu i da nije u tome učestvovala u dovoljnoj meri.

"Objektivno gledano, nismo stvorili uslove da naši studenti i nastavnici budu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << deo međunarodne razmene u zemljama jugoistočne Evrope, a sada treba da idemo korak napred, jer je dobro da studenti sarađuju", rekao je Obradović.

Ministar prosvete Srbije učestvovao je u Bukureštu u radu dva međunarodna skupa posvećena prosveti u centralnoj i jugoistočnoj Evropi.

Obradović je rekao da "zemlje jugoistočne Evrope sarađuju više ili manje dugi niz godina", ali da je "suštinski nivo saradnje daleko niži nego sa zemljama van regiona", što, kako je ocenio, "nije logično".

U vezi sa konferencijom o ljudskim resursima i značaju znanja u razvoju društva, ministar prosvete je naveo da se "napredak može ostvariti jedino ako postoje dobri međusobni odnosi obrazovanja, nauke i istraživanja".

Obradović je ocenio da je, u demografskoj i ekonomskoj situaciji u kojoj se nalazi, budući razvoj Srbije moguć "jedino ako se poveća nivo obrazovanja".

Centralni evropski program univerzitetskih razmena

U Bukureštu se održava međunarodna konferencija CEEPUS (Centralni evropski program univerzitetskih razmena) na ministarskom nivou koja je posvećena programu razmene studenata i profesora između zemalja centralne i jugoistočne Evrope.

Regionalni program CEEPUS je počeo da se primenjuje 1993. godine, a na osnovu novog sporazuma, koji je 2004. godine u Zagrebu potpisalo 14 zemalja, postao je pragmatičniji instrument saradnje.

Obradović se u Bukureštu sastao i sa rumunskom ministarkom prosvete Ekaterinom Andronesku sa kojom je razgovarao o saradnji u oblasti prosvete. Imao je susrete i sa više ministara iz regiona.

Na konferencijama u Bukureštu učestvovalo je sedam ministara prosvete i drugih zvaničnika iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Slovenije, Češke, Slovačke, Mađarske, Austrije, Bugarske, Poljske, Albanije, Rumunije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.