Skupštinski duel Nikolića i Šutanovca

Izvor: RTS, 14.Okt.2009, 20:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupštinski duel Nikolića i Šutanovca

Skupština Srbije završila rad. Sutra rasprava o amandmanima na Predlog zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi.

Današnju raspravu obeležila je polemika ministra Dragana Šutanovca i predsednika poslaničke grupe "Napred Srbijo" Tomislava Nikolića.

Nikolić je u toku rasprave o amandmanima pitao Šutanovca da li mu je cilj da Srbija uđe u NATO, navodeći da Zakon o Vojsci nije ni trebalo da se predlaže.

Predsednik SNS je zapitao kako je moguće >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da se u penziju šalju svi oni koji su ratovali protiv, a aktiviraju svi oni koji "ljube NATO" i ocenio da se "vojska okreće tome da bude po volji vlasti" i dodao da Srbija ne treba da bude u NATO-u, već da ostane neutralna.

Ministar Šutanovac je, u odgovoru, ukazao i da su nosioci ovog zakona pripadnici Vojske Srbije i istakao da su svi problemi koje vojska ima nasledstvo onoga što je nekadašnja vlast, u kojoj je bio i Nikolić, ostavila za sobom.

Šutanovac je naveo da je povećano poverenje u VS u proteklih godinu dana i da sistem odbrane funkcioniše mnogo bolje nego ranije. Povećan je broj regruta koji se prijavljuju za vojsku, kao i onih koji služe u uniformi, u odnosu na one koji služe u civilu, naveo je ministar odbrane.

Skupštinski Odbor za inostrane poslove prihvatio je Sporazum o međuparlamentarnoj saradnji Državne Dume Federalne skupštine Ruske federacije i Skupštine Srbije.

Sporazum predviđa da će dva parlamenta podržavati zakonodavne incijative izvršne vlasti usmerene na usavršavanje pravnih normi u sferi međudržavne saradnje, posebno u oblasti ekonomske, političke, naučne i kulturne sardanje.

Predviđeno je i da parlamenti dve zemlje održavaju konsultacije i pružaju međusobnu podršku i pomoć u stranim parlamentarnim organizacijama prilikom razmatranja pitanja koja predstavljaju obostrani intres.

Ruski i srpski parlament će razvijati saradnju u domenima poštovanja ljudskih prava, međunacionalnih odnosa, regionalne politike, kulture, obrazovanja, ekologije i drugih pravaca humanitarne saradnje.

Poslanici Skupštine Srbije završili su rad za danas. Raspravu o amandmanima na Predlog zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi nastaviće sutra.

Poslanici su vodili raspravu u pojedinostima o Predlogu zakona o izmenama i dopunama zakona o odbrani i o amandmanima na Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o Vojsci Srbije. Na Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o VS podneto je nešto više od 30 amandmana.

Radikali su u raspravi naveli da su najveći broj amandmana podneli na odredbe koje se odnose na sredstva i sistem veze, a kao i u načelnoj raspravi, ponovili su kritike zbog, kako smatraju, prevelikog približavanja i okretanja Srbije ka NATO paktu.

Grupa od 20 naprednjaka podnela je amandman koji je obrazložio Božidar Delić u kome se traži da se umesto člana poštovanje humanitarnog prava vrati odrednica poštovanje međunarodnog ratnog i humanitarnog prava.

DSS je podnela amandman u kome se poziva na Zakon o dobrobiti životinja, a u vezi njihovog pominjanja u predloženim zakonskim rešenjima.

PUPS je podneo amandman u vezi formiranja Fonda za stambeno obezbeđenje pripadnika Vojske Srbije, a i NS i naprednjaci su, takođe, izneli svoje amandmane vezane za zakonske predloge za rešenje stambenih problema pripadnika VS.

"Ne postoji profesionalni pripadnik VS koji je u penziji ili je aktivan, koji ne prima prinadležnosti zato što nema stan. Zašto je nečiji izbor da živi u kasarni ja to ne znam", rekao je ministar odbrane Dragan Šutanovac, odgovarajući na pitanja i primedbe poslanika u vezi te problematike.

Godišnje se oko 25 miliona evra budžetskih sredstava izdvaja se za one kojima nije rešeno stambeno pitanje rekao je Šutanovac i dodao da je veliki broj pripadnika JNA došao u Srbiju iz bivših jugoslovenskih republika.

Ministar je naveo je da postoji problem i u tome da postoje stanovi koje vojska ima, koje nudi, ali se ljudi ne prijavljuju zato što svi očekuju da dobiju stanove u Beogradu, Novom Sadu ili Nišu.

Ministar odbrane će, ukoliko poslanici usvoje Vladine predloge, donositi akte o formacijama vojnih jedinica i vojnih ustanova. U njegovoj nadležnosti je i predlaganje postavljenja, unapređenja, razrešenja i prestanak službe generala raspoređenih van VS.

Resorni ministar je, takođe, ovlašćen da postavlja, unapređuje, razrešava i odlučuje o prestanku službe oficira VS u činu majora, potpukovnika i pukovnika raspoređenih na službi van oružanih snaga.

Predloženim izmenama propisuje se i obaveza pripadnika oružanih snaga da dužnosti u multinacionalnim operacijama izvršavaju u skladu sa propisima o upotrebi VS van granica Srbije.

Ministarstvo odbrane imaće svoj znak

Na početku sednice, predsednik Odbora za odbranu i bezbednost Dragan Todorović rekao je da to skupštinsko telo, zbog izostanka dva poslanika vladajuće koalicije, nije moglo da održi sednicu i izjasni se o predloženima amandmanima.

Predsednik Skupštine Slavica Đukić Dejanović objasnila je da parlament o amandmanima može raspravljati i bez izveštaja nadležnih odbora i podvukla da se sve radi po Poslovniku.

Izmenama Zakona o odbrani uređuje se sistem odbrane Srbije kao samostalne države i utvrđuje nadležnost državnih organa i VS u tim zadacima.

Predloženim izmenama predviđeno je da Vlada, na osnovu predloga resornog ministarstva, donosi smernice za izradu planova odbrane i uputstvo o metodologiji za izradu tih planova.

Izvršna vlast, takođe, odlučuje o osnivanju i ukidanju vojnoškolskih i vojnih naučnoistraživačkih ustanova i o njihovom uključivanju u obrazovni i naučnoistraživački sistem Srbije.

Ukoliko poslanici republičkog parlamenta usvoje predložene izmene, Ministarstvo odbrane imaće svoj znak, simbol i druga obeležja čiji će izgled i način korišćenja bliže urediti Vlada Srbije.

Zakonom o odbrani je utvrđeno da je VS osnovni nosilac odbrane zemlje.

Republički parlament je na sednici koja je počela 6. oktobra razmotrio u načelu predloge seta zakon iz oblasti vojske i odbrane, predloge zakona o odlikovanjima, dijaspori i Srbima u Regionu, zakona o regulisanju obaveza Srbije prema MMF i više predloga odluka o kadrovskim rešenjima.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.