Skupštinski dan u znaku utvrđivanja dnevnog reda

Izvor: RTS, 27.Nov.2018, 20:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupštinski dan u znaku utvrđivanja dnevnog reda

Skupština Srbije počela je sednicu na kojoj se odlučuje o usvajanju budžeta za narednu godinu. Uz najvažniji zakon u godini, vlast za raspravu predlaže još 60-tak propisa. Skupštinski dan protiče u utvrđivanju dnevnog reda, jer opozicija ima više od 220 predloga za njegovu dopunu.
Čekajući raspravu, poslanici užurbano čitaju sitno štampan budžet na hiljadu i po strana, za koji fiskalni savet >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kaže da je uravnotežen, jer predviđa veće zarade i kapitalna ulaganja.

Mnogi poslanici priznaju da za tri dana nisu imali vremena da pročitaju predlog zakona o budžetu i 61 zakonski predlog na dnevnom redu.
Opozicija zamera da će mnogi zakoni proći ispod radara.
"Samo da bi ste valjano pročitali naslove i predloge zakona treba vam 10 minuta, što veliki broj poslanika ima ukupno za raspravu. I cilj zakazivanja ovakvih sednica je upravo da se sakrije istina od građana Srbije", kaže Miroslav Aleksić iz poslaničke grupe SDS/NS.
Vlast uzvraća da su pred poslanicima uglavnom tematski slični finansijski propisi, o kojima se javno raspravljalo godinu dana.
"Druga je stvar što smo mi skupštinu pretvorili u arenu u kojoj se najviše priča o dnevnopolitičkim stvarima, umesto da se priča o zakonima", napominje Dušan bajatović iz SPS-a.
O zakonima je opozicija pričala čitav dan - obrazlažući više od 220 svojih predloga za dopunu dnevnog reda. Ni jedan nije usvojen, ali će rasprava o budžetu, sva je prilika, zato početi tek sutra popodne.
 
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.