Skupštinska rasprava: (Ne)potreban zakon za utvrđivanje porekla imovine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Feb.2020, 14:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupštinska rasprava: (Ne)potreban zakon za utvrđivanje porekla imovine

Skupština Srbije počela je danas novu sednicu, na čijem dnevnom redu je predlog zakona o ispitivanju porekla imovine, a najviše amandmana su podneli poslanici Srpske radikalne stranke (SRS), koji smatraju da je predlog zakona marketinški, predizborni trik.

Poslanik SRS Vjerica Radeta je upozorila da novi zakon nije potreban, jer i postojeći omogućuju proveru imovine i utvrđivanje one koja je stečena nezakonito.

Prema njenim rečima, cilj podnošenja zakonskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << predloga je da se patetikom i licemerstvom, na psihološki način pokuša uticati na birače u kampanji, zakon je "obični papirić koji ništa ne znači".

Kvalifikujući zakon kao marketinški, poslanik SRS Ružica Nikolić je zapitala zašto se ne ispituju afere ministarke građevine i saobraćaja Zorane Mihajlović i njenih saradnika, u koje su umešani, kao ni ispitivanje imovine javnih izvršitelja, "koji su se obogatili na muci naroda".

Poslanik Sreto Perić zapitao je da li je Poreska uprava pre upućivanja predloga zakona proverila koliko je građana Srbije prijavilo imovinu vredniju od 35 miliona dinara, što im je obaveza po postojećem zakonu.

Oni to ne žele da urade, rekao je Perić, ocenjujući da je predloženi zakon potpuno besmislen i donosi se zbog izbora.

Poslanik Petar Jojić je takođe ukazao da i postojeći zakon predviđa unakrsnu proveru porekla imovine, a da je pravo pitanje zašto se on ne primenjuje.

Jojić je naveo i primer 24 sporne privatizacije, koje je nazvao najvećom pljačkom u istoriji države, jer je šteta više milijardi evra, kao i prodaju više od 2.800 firmi "za vreme žutih mrava i žute gerile", za šta niko nije odgovarao, a tužioci i danas te prijave drže "u fioci".

Radikali se, prema rečima poslanika Milorada Mirčića, zalažu za rigoroznije mere za nelegalno stečenu imovinu političara od onih koje predviđa zakonski predlog, ali je problem kako sprečiti kampanju koja može da se vodi protiv njih.

Mirčić je kao primer naveo kampanju protiv ministra finansija Siniše Malog u slučaju njegovog doktorata, koja je odjednom zaustavljena.

Kada se nanela šteta ne samo ministru finansija, nego i Vladi Srbije, stalo se sa tom akcijom. Mi smo očekivali da će se s tim nastaviti, da svi ministri budu pod lupom, njihove diplome i imovina, ali stalo se, upozorio je on.

Kao primer hajke Mirčić je naveo i činjenicu da je jedna poslanica vladajuće koalicije na sednici Skupštine čitala spisak imovine jednog od lidera Saveza za Srbiju Dragana Đilasa i zapitala ko joj je to dao, jer se radi o zloupotrebi.

On je dodao da je Đilasov politički protivnik, ali da to što je urađeno predstavlja hajku.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Poslanici Skupštine Srbije razmotrili amandmane na Predlog zakona o utvrđivanju porekla imovine

Izvor: NoviMagazin.rs, 27.Feb.2020

Poslanici Skupštine Srbije razmotrili amandmane na Predlog zakona o utvrđivanju porekla imovine...Poslanici Skupštine Srbije su danas završili raspravu o amandmanima na Predlog zakona o utvrđivanju porekla imovine i posebnom porezu...Svojih 37 amandmana obrazlagali su uglavnom poslanici Sroske radikalne...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.