Skupštinska gimnastika

Izvor: Politika, 05.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupštinska gimnastika

Šabac – Članu Opštinskog veća i odborniku u SO Šabac Slobodanu Nikoliću, Savet za praćenje primene etičkog kodeksa lokalnih funkcionera dao je ovih dana "žuti karton" (javnu opomenu) zbog neprimerenog ponašanja na 14. sednici SO. Savet je utvrdio da je Nikolić prekršio kodeks vređajući zamenika predsednika SO, člana Opštinskog veća i šefa odborničke grupe DSS-a i urednike šabačkog nedeljnika "Glas Podrinja".
Ovo je, inače, prva odluka Saveta, koji je osnovan odlukom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << SO 25. marta 2005. godine, a praktično počeo da postoji 7. juna 2006. godine, kada su u njega imenovani Radoslav Has, mr Sonja Bokun-Đinić, Petar Jakšić (predsednik), Zoran Čupić, Snežana Stojanović, Branislav Stanković i Miodrag Kostić. I doneta je protiv funkcionera iz NSS-a (Narodne seljačke stranke), ali koja (ne)formalno pripada vladajućoj koaliciji DS–DSS–SPO–G17 plus.

Znači li to da je ponašanje pojedinih izabranih i imenovanih lica na sednicama šabačkog parlamenta prevršilo meru i da će ubuduće biti kažnjavano? Zbog prisustva TV kamera (u direktnom, ali i odloženom prenosu) ova zasedanja ne razlikuju se mnogo od republičke skupštine. Odstupanje od teme, replike, prepucavanja, lične uvrede i isključivanje mikrofona, sastavni su deo svakog okupljanja opštinskih odbornika.

Sadašnji saziv SO konstituisan je 5. novembra 2004. godine, a građani su neposredni svedoci da su već sledeće godine dve sednice bile prekinute (i odložene za nedelju dana), jer odbornici tadašnjeg opozicionog NSS nisu hteli da (posle oduzete reči) odu od govornice. U nedostatku opštinskog obezbeđenja, lokalno rukovodstvo angažovalo je privatnu bodi-gard agenciju, čiji su ljudi sledeći put iz sale izneli odbornika Dragomira Nenadovića.

Ršum su često pravili i radikali, a posebno mučno je bilo razračunavanje šefa odborničke grupe i poslanika mr Srboljuba Živanovića sa sada već bivšim predsednikom Opštinskog odbora SRS Mirom Blagojević. Optužen da je manipulisao električnim brojilom Živanović je na račun dotadašnje stranačke koleginice izgovorio gomilu nepristojnih reči, koje je nemoguće preneti u novinama (čak ni u prenosnom smislu). Predsedavajući nije Živanovića odstranio iz sale, a posle ovih događanja radikali su ostali sa 7 odbornika od 11.

Kodeks ponašanja funkcionera lokalne samouprave donela je Stalna konferencija gradova i opština Srbije uz podršku Evropske komisije, Instituta za otvoreno društvo, Programa za reformu lokalne samouprave u Srbiji, Fondacije "Konrad Adenauer" i Vestminister fondacije. Kroz tri poglavlja i 29 tačaka postavljeni su standardi u obavljanju javne funkcije, odnosima sa drugim izabranim licima, zaposlenima, građanima i medijima, nespojivosti funkcija, sukobu interesa, zabrani primanja i davanja poklona...

Lokalne skupštine mogu da formiraju telo (Savet) koje prati primenu kodeksa, a od kaznenih mera (nisu obavezujuće) najdrastičnija je podnošenje predloga za razrešenje funkcionera koji se ogrešio o pravila ponašanja.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.