Izvor: B92, 09.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština u petak o budžetu?

Beograd -- Nova sednica Skupštine Srbije mogla bi da bude održana u petak, a na dnevnom redu bila bi izmene Zakona o budžetskom sistemu.

Prema nezvaničnim informacijama, koordinator Ministarstva finansija Milan Parivodić, sa svojim timom, već nekoliko dana ubrzano pripremaju izmene budžeta. U tom poslu ne učestvuju predstavnici G17 plus, koji su postavljeni na predlog bivšeg ministra finansija Mlađana Dinkića, jer su podneli ostavke.

Srbija je od početka godine >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na privremenom finansiranju.

U Demokratskoj stranci Srbije navode da bi poslanici na vanrednoj sednici mogli da razmatraju i da se izjasne o Predlog izmena Zakona o budžetskom sistemu, koji je dostavljen prethodnom sazivu parlamenta u decembru prošle godine.

Predstavnici DSS-a navode da bi Skupština mogla da usvoji taj predlog pre isteka roka za formiranje vlade.

Međutim, čak i ako bi posle toga Skupština bila raspuštena, ona bi mogla to da uradi jer Ustav predviđa da poslanici mogu da se sastanu radi odlučivanja o tekućim pitanjima i neodložnim poslovima.

Izabrani potpredsednici Skupštine

Skupština Srbije izabrala je troje potpredsednika parlamenta iz redova SRS-a, DSS-a i SPS-a.

Za kandidate su glasali samo poslanici tih stranaka, odnosno koalicije DSS-Nova Srbija. Za potpredsednike su izabrani Nataša Jovanović iz SRS-a i Radojko Obradović iz DSS-a, sa 137 glasova, i Milutin Mrkonjić iz SPS-a, za koga je glasalo 139 poslanika.

Poslanici ostalih poslaničkih grupa nisu učestvovali u glasanju.

Zamenik šefa poslaničke grupe Demokratske stranke Milan Marković izjavio je da ta stranka neće predlagati kandidata za potpredsednika Skupštine Srbije dok god je na snazi sadašnji odnos snaga u parlamentu, "koji nije izraz izborne volje građana".

U raspravi o predloženim kandidatima za potpredsednike Skupštine Srbije Marković je rekao da je u Srbiji uspostavljen sistem vrednosti koje su bile na snazi devedesetih godina, a koje nikako nisu u interesu građana i države.

Na dnevnom redu je i izbor sekretara Skupštine, a za tu funkciju predložen je dosadašnji sekretar Marko Danilović.

13 tela sa članovima iz DSS-a, SRS-a, SPS-a

U Skupštini Srbije danas je konstituisano 13 parlamentranih odbora, u kojima svoje predstavnike imaju samo Srpska radikalna stranka, Demokratska stranka Srbije i Socijalistička partije Srbije.

Skupština izabrala je članove 30 skupštinskih odbora, za koje su kandidate dali samo predstavnici SRS-a, DSS-a i SPS-a.

Poslanici svih ostalih poslaničkih grupa nisu dali kandidate za članove skupštinskih odbora, tako da su oni popunjeni samo do broja koji proporcionalno pripada poslaničkim grupama SRS, DSS i SPS. Te tri stranke imaju zajedno 144 od ukupno 250 poslanika.

Skupština Srbije završila je danas rad, iako je na dnevnom redu konstititivne sednice još i usvajanje Zakona o ministarstvima i izbor nove vlade.

Predsednik Skupštine, Tomislav Nikolić, na kraju je rekao da će o nastavku sednice poslanici biti blagovremeno obavešteni.

Stojković: Izbor Nikolića bitan zbog Kosova

Srpski ministar pravde Zoran Stojković ocenio je da izbor Tomislava Nikolića za predsednika Skupštine Srbije znači samo da je zemlja dobila još jednu ključnu instituciju u trenutku pregovora o statusu Kosova i Metohije.

"Moja je želja da imamo sva tri organa vlasti koji bi mogli valjano da to pitanje prezentuju svetu", rekao je Stojković posle otvaranja Odeljenja za medijaciju u Trećem opštinskom sudu u Beogradu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.