Skupština ratifikovala zakone o arapskim zajmovima

Izvor: RTS, 30.Maj.2014, 13:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština ratifikovala zakone o arapskim zajmovima

Poslanici Skupštine Srbije izglasala je nekoliko zakonskih predloga koji se odnose na poreske olakšice za poslodavce i kredite iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE).

12.35 - Skupština je usvajanjem finansijskih zakona završila redovno zasedanje.

12.00 - Počelo izjašnjavanje poslanika o nekoliko finansijskih zakona.   

10.05 - Počela sednica parlamenta na kojoj će poslanici razmatrati preostale amandmane na poreske zakone. 

Skupština >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Srbije usvojila je zakon koji reguliše uslove kredita za budžet u iznosu od milijardu dolara koji će Srbiji odobriti Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE).

Zakonom o potvrđivanju Sporazuma o zajmu UAE koji je danas usvojen, Vlada Srbije će dobiti kredit od milijardu dolara, na rok od 10 godina i uz fiksnu godišnju kamatu od dva odsto.

Kako je navedeno u tekstu zakona, rate za kredit srpska vlada ispaćivaće na pola godine, odnosno prvu ratu je dužna da uplati šest meseci od dana povlačenja novca.

Poslanici su ratifikovali i kredit za navodnjavanje koji je Srbija dobila od Fonda za razvoj Abu Dabija u iznosu od 97 miliona dolara.

U Zakonu o potvrđivanju Ugovora o zajmu između Vlade Srbije i Fonda za razvoj Abu Dabija za finansiranje razvoja sistema za navodnjavanje precizirano je da je period raspoloživosti zajma do 31. decembra 2017. godine ili do drugog datuma koji Vlada Srbije i Fond mogu da dogovore.

Zajam se dobija po fiksnoj kamatnoj stopi od 2,5 odsto godišnje.

U Skupštini je potvrđen i finansijski ugovor APEKS zajma za mala i srednja preudzeća i druge prioritete III/A između Vlade Srbije, EIB-a i NBS-a.

Ministar finansija Lazar Krstić je objasnio da je to zajam koji se koristi za jeftino finansiranje preudzeća, jer je efektivna kamatna stopa po kojoj se zadužuju preduzeća iznosi oko tri do četiri procenta.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ratifikovani zakoni o arapskim zajmovima

Izvor: Akter, 30.Maj.2014

Skupština Srbije usvojila je danas zakon koji reguliše uslove kredita za budžet u iznosu od milijardu dolara koji će Srbiji odobriti Ujedinjeni Arapski Emirati

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.