Skupština o setu zakona

Izvor: RTS, 28.Okt.2010, 08:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština o setu zakona

Rasprava o četiri zakonska predloga iz oblasti ekonomije, ostala u senci polemike o neuspešnim privatizacijama, izmeštanju institucija iz Beograda, hladnoći u skupštinskoj sali i o tome da li je smeh kršenje Poslovnika.

Skupština Srbije nastaviće raspravu o izmenama i dopunama Zakona o turizmu, Zakona o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti, Agenciji za osiguranje i finansiranje izvoza Srbije i o Fondu za razvoj 2. novembra, jer od 16 do 19 časova predstavnici >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Vlade odgovaraju na pitanja poslanika.

Poslanici DSS-a protestovali su zbog toga što nisu obavešteni o pozivu da prisustvuju Parlamentarnoj skupštini Organizacije sporazuma o kolektivnoj bezbednosti u Sankt Peterburgu, a iz poslaničke grupe "Za evropsku Srbiju" demantovano je da je republički parlament dobio poziv da pošalje delegaciju, i navedeno da Skupština Srbije nije član te organizacije.

Poslanik DSS-a Miloš Aligrudić rekao je da Skupština Srbije nije poslala delegaciju u Rusiju da se ne bi zamerila NATO-u, posle čega je šefica poslanika ZES Nada Kolundžija rekla da je njegova namera da naruši dobre prijateljske odnose sa Rusijom.

"To je sramota za naš parlament, tražimo da nam se objasni koji je razlog da se poziv ne pošalje odmah svim poslaničkim klubovima", rekao je Aligrudić i od Vlade Srbije zatražio da saopšti kada će biti raspisan referendum o ulasku Srbije u NATO.

Kolundžija je Aligrudića optužila za zloupotrebu instituta poslaničkih pitanja, navodeći da njegove tvrdnje za cilj imaju narušavanje prijateljskih odnosa sa Rusijom.

"Ovo su pokušaji da se vlast u ovoj zemlji dovede u situaciju da se neprijateljski ponaša prema Rusiji. Naš spoljnopolitički prioritet su dobri odnosi sa Rusijom i oni se odvijaju na najbolji mogući način", istakla je Kolundžija.

Kolundžija je dodala da je predsednica Skupštine Slavica Đukić Dejanović na svoje ime dobila poziv da, ukoliko može, prisustvuje skupu kao gost, navodeći da tu organizaciju čine samo Rusija i šest država, bivših članica SSSR.

Poslanici vladajuće kolicije i opozicije raspravljali su i o tome da li se sedišta državnih institucija premeštaju iz Beograda u druge gradove iz ekonomskih ili političkih razloga.

U raspravi o izmenama zakona povela se polemika i o neuspešnim privatizacijama, ali i o hladnoći u skupštinskog sali i o tome da li je smeh kršenje Poslovnika.

Poslanici Liberalno demokratske partije i Nove Srbije negodovali su što raspravi ne prisustvuje ministar ekonomije Mlađan Dinkić, umesto koga je u parlament došla ministarka za NIP Verica Kalanović.

Šef poslaničke grupe Nove Srbije Velimir Ilić rekao je da se sedište Fonda za razvoj koji je, kako je naveo, potpuno prazan, seli u Niš i optužio vlast za uništavanje privrede i veliku nezaposlenost.

Ilić je rekao da G17 plus seli Agenciju za regionalni razvoj u Zaječar kod Boška Ničića za koga je rekao da je "propali policajac", a da je G17 plus sa gradonačelnikom Kragujevca Veroljubom Stevanovićem uništila taj grad.

Verica Kalanović je optužila Ilića za iznošenje "gomile neistina" i navela da nijedan dinar iz NIP-a nije potrošen mimo ugovora i zakona.

Javljajući se po povredi Poslovnika, poslanica Srpske napredne stranke Jorgovanka Tabaković navela je da su zbog hladnoće u skupštinskoj sali nepodnošljivi uslovi za rad i da se na to žale i njene kolege iz LDP-a i NS.

"Danima nosim vunene marame, ćebad nemam nameru da nosim. Mi ovde drhtimo. Kolega je dobio upalu sinusa", rekla je Tabaković i zamolila da se nešto preduzme jer nema elementarne uslove za rad. 

Na to je potpredsednica parlamenta Gordana Čomić rekla da nema povrede Poslovnika i da bez obzira na teške uslove rade ne treba zloupotrebljavati Poslovnik.

Čomić je navela da se sednice već skoro dve godine održavaju u sali u Domu Narodne skupštine u kojoj postoji problem nejednake temeperature. Dodala je da je zbog toga intervisano kod tehničke službe, ali da je za zagrevanje prostorije potrebno vreme. 

"Ovde duva kao na nekoj planini", rekao je Velimir Ilić. On je zamerio ministarki Kalanović što se tokom njegovog izlaganja smejala "kao da je na žurci". Na to mu je Gordana Čomić odgovorila da smeh nije kršenje Poslovnika i da je čak i poželjan u parlamentu.

Zakoni za podsticanje ravnomernog razvoja

Ministarka za Nacionalni investicioni plan Verica Kalanović izjavila je da izmene Zakona o turizmu, o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti, o Agenciji za osiguranje i finansiranje izvoza Srbije i o Fondu za razvoj imaju za cilj dekoncentraciju institucija radi podsticanja ravnomernijeg regionalnog razvoja i prevazilaženja ogromnih razlika u razvijenosti pojedinih delova zemlje i standardu građana.

Kalanovićeva je, obrazlažući predloge izmena zakona, rekla da taj proces neće biti kratak ni lak, ali da je važna mera u cilju približavanja institucija onima kojima su najpotrebnije.

Izmenama i dopunama Zakona o turizmu precizirani su uslovi obavljanja delatnosti turističkih agencija, kao i uslovi za dobijanje licence, a predviđeno je da se za utvrđivanje opštih uslova putovanja primenjuju odgovarajuće odredbe zakona kojima se uređuju obligacioni odnosi, zaštita potrošača i zaštita konkurencije.

Predloženim izmenama seoska turistička domaćinstva definišu se kao ugostiteljski objekti za smeštaj, a uvodi se i obaveza turističkih agencija da do početka nove turistisčke sezone, odnosno od 1. juna 2011. godine, nabave garanciju putovanja za slučaj nadoknade štete putnicima.

Predloženim izmenama Zakona o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti predviđeno je da će sedište Nacionalne službe za zapošljavanje ubuduće, umesto u Beogradu, biti u Kragujevcu.

Predloženi zakon ima samo dva člana, od kojih drugi predviđa da će zakon stupiti na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.