Izvor: RTS, 05.Dec.2022, 12:46

Skupština o predloženom budžetu – većina najavljuje podršku, opozicija kritikuje

Poslanici su na trećoj sednici jesenjeg zasedanja razmatrali predloženi budžet za narednu godinu. Budžet za 2023. je veći za 7,8 odsto u odnosu na aktuelni rebalans, a deficit od 3,3 procenta dogovoren je sa MMF-om. Imamo nikada veći budžet za kapitalne investicije, a penzije će kumulativno, sa povišicom od novembra i januara, porasti za 20,8 odsto, rekla je u parlamentu premijerka Ana Brnabić.
Pedviđeni ukupni prihodi i primanja su u iznosu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << od 1.843,4 milijarde dinara, što je 7,8 odsto više nego ove godine, dok su rashodi planirani u visini od 2.107,4 milijarde dinara.

Pred parlamentarcima su 35 tačaka dnevnog reda, među njima su i predlozi za izbor sudija koji se prvi put biraju na sudijsku fukciju, kao i ratifikacija međunarodnih ugovora. 
Ministar finansija Siniša Mali rekao je za RTS, uoči sednice, da se budžet za narednu godinu zasniva na tri stuba: povećanju standarda građana, kapitalnim investicijama i energetici, i da je pravljen sa veoma konzervativnim pristupom, jer se mogu očekivati veći prihodi od planiranih. 
Naveo je da će penzije kumulativno, sa povišicama od novembra i januara, biti veće za 20,8 odsto, a plate u javnom sektoru za 12,5 odsto. Minimalna zarada u Srbiji će, prema njegovim rečima, sledeće godine biti veća od 40.000 dinara, a poslodavci će biti rasterećeniji.
Drugi stub se tiče investicija, o čemu je ministar rekao da se za projekte predviđa 6,8 odsto budućeg budžeta i naglasio da se neće odustati ni od jedne kapitalne investicije. Rekao je da je treći stub energetika i da je u budžetu ostavljena rezerva za nabavku i gasa i struje.

Osim budžeta, na dnevnom redu Skupštine Srbije nalazi se niz ekonomskih zakona, kao što izmene i dopune Zakona o elektronskom fakturisanju, kojima se preciziraju postojeće odredbe i radi dodatno usklađivanje sa postojećim zakonskim okvirima, kako bi sistem e-faktura još bolje funkcionisao.
Takođe i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezima na imovinu, kao i porezu na dohodak građana i doprinosima za obavezno socijalno osiguranje.  
Uoči početka sednice, poslanici dela opozicije održali su konferenciju za novinare na kojoj su negodovali zbog načina na koji je sednica zakazana. 
Predlog budžeta dobio je "zeleno svetlo" Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava.  
Fiskalni savet je ocenio da predlog budžeta donosi umerena poboljšanja fiskalne politike koja su još u senci ogromnih troškova za pokrivanje gubitaka državnog energetskog sektora.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

BUDŽET ZA 2023. VEĆI ZA 7,8 ODSTO Mali: Udeo našeg javnog duga u BDP manji nego u Evropskoj uniji

Izvor: Pančevac-online.com, 05.Dec.2022

Poslanici na trećoj sednici jesenjeg zasedanja razmatraju predloženi budžet za narednu godinu. Budžet za 2023. je veći za 7,8 odsto u odnosu na aktuelni rebalans, a deficit od 3,3 procenta dogovoren je sa MMF-om. Imamo nikada veći budžet za kapitalne investicije, a penzije će kumulativno, sa...

Nastavak na Pančevac-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.