Skupština o pravosudnim zakonima

Izvor: RTS, 23.Jul.2009, 22:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština o pravosudnim zakonima

Skupština Srbije završila je razmatranje amandmana na šest od sedam pravosudnih zakona. Na početku sednice, kao i svakog utorka i četvrtka, narodni poslanici iskoristili su pravo na postavljanje poslaničkih pitanja.

Sednica Odbora Skupštine Srbije za prosvetu, na kojoj je trebalo razmotriti amandmane na dva prosvetna zakona, odložena je za petak jer nije bilo kvoruma.

Na sednicu su došli ministar prosvete Žarko Obradović i tri člana Odbora, među kojima i >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << predsednik tog skupštinskog tela Zoran Šami, ali ne i članovi vladajuće koalicije koji su imali, kako su naveli, zakazane druge obaveze.

Odbor treba da razmotri amandmane na predloge zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i o udžbenicima i drugim nastavnim sredstvima. Na ta dva predloga zakona podnet je 201 amandman.

Poslanici su završili raspravu o amandmanima na Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o izvršenju krivičnih sankcija i na Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala. 

Razmotreni su i amandmani na Predlog zakona o izvršenju kazne zatvora za krivična dela organizovanog kriminala.

Izmenama Zakona o izvršenju krivičnih sankcija preciznije je uređen rad pojedinih službi u zavodima, pre svega u službama za tretman, obuku, upošljavanje i službe za zdravstvenu zaštitu.

Poslanik SRS-a Zoran Krasić, govoreći o izmenama tog zakona, na koji je podneto oko 40 amandmana, naveo je da se ubacuju pravila i sistem postupanja sa osuđenim osobama koji podseća na "Gvantanamo".

Rok za žalbe osuđenog lica od tri dana poslanici NS ocenili su kao kratak i neprihvatljiv.

Poslanici opozicije su, u više navrata, u amandmanima tražili da Ministartsvo pravde, a ne ministar bude, nadležno za sprovođenje određenih odredbi.

Rasprava o Međunarodnom krivičnom sudu  

Predlog zakona o saradnji sa Međunarodnim krivičnim sudom, na koji je podneto 37 amandmana, detaljno uređuje oblast saradnje Srbije i tog suda. 

Predviđeno je načelo zabrane istovremenog vođenja postupka, odnosno ne može se odgovarati za isto krivično delo i pred domaćim i pred Međunarodnim krivičnim sudom.

Božidar Delić iz poslaničkog kluba "Napred Srbijo" tokom rasprave je rekao da će, ukoliko parlament usvoji predloženi zakon, to biti četvrti međunarodni sud sa kojim se Srbija obavezala na saradnju.

Delić je rekao da nije sporan statut Međunarodnog krivičnog suda već što je u Predlogu zakona mnogo nedorečenosti i dodao da se "vidi da su ga pisali političari, a ne pravnici".

Poslanica Srpske radikalne stranke Vjerica Radeta ocenila je da se predloženim zakonima iz oblasti pravosuđa uvodi "amerikanizacija" pravnog sistema Srbije.

Poslanica Demokratske stranke Srbije Milica Radović rekla je da su pojedine odredbe zakona neprecizne i da mogu da zbune lica na koje se taj zakon odnosi jer je "nejasno šta se, kada i kako primenjuje".

Predlog zakona o saradnji sa Međunarodnim krivičnim sudom u normativnom pogledu detaljno uređuje oblast saradnje Srbije i Međunarodnog krivičnog suda.

Poslanička pitanja 

Na početku sednice, kao i svakog utorka i četvrtka, narodni poslanici iskoristili su pravo na postavljanje poslaničkih pitanja tako da je Đuro Perić iz PUPS-a pitao ministre poljoprivrede i zdravlja zašto se ne vrši kontrola lako kvarljivih namirnica.

Poslanik Partije za demokratsko delovanje Riza Halimi rekao je da se i pored visoke koncentracije snaga bezbednosti na jugu Srbije dešavaju incidenti slični onima od pre dve nedelje. Halimi je upitao ministra unutrašnjih poslova zašto ti incidenti nisu i kada će biti rasvetljeni.

Vladan Batić (DHSS) pitao je predsednicu parlamenta Slavicu Đukić-Dejanović zašto se u poslednje vreme praktično ukidaju TV prenosi popodnevnih zasedanja parlamenta. Zatražio je od ministra policije da se "pozabavi " privatizacijom "Prve iskre" u Bariču i odgovornošću ljudi u Agenciji za privatizaciju.

Miroslav Markićević (NS) zapitao je nadležne u Ministarstvu poljoprivrede šta je sa parama namenjenim za otkup poljoprivrednih proizvoda i kupovinu mehanizacije.

Na osnovu kog pravnog propisa je komesar za proširenje Oli Ren, "čovek koji otvoreno gazi suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, dobio pasoš i kako je moguće da takav čovek dobije putnu ispravu Srbije", pitao je Vladu Srbije i MUP Aleksandar Martinović iz SRS.

Poslanica LDP-a Judita Popović rekla je da je prošlo više od 30 dana od kada je Vladu pitala kada će ukinuti izmenjenu uredbu o zaštiti imovine delova preduzeća čije je sedište na teritoriji bivših republika SFRJ.

Skupština je u sredu završila raspravu o amandmanima na izmene i dopune Zakona o javnom informisanju i o Predlogu zakona o kulturi.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.