Izvor: RTS, 22.Jul.2021, 13:57

Skupština o popisu u poljoprivredi, na dnevnom redu i izbor Saveta REM-a

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su rad raspravom o više zakonskih predloga, među kojima je i Predlog zakona o popisu poljoprivrede. Ministar Branislav Nedimović kaže da će popis poljoprivrede, koji je planiran za drugu polovinu 2023. godine, dati sveobuhvatan prikaz srpske poljoprivrede i gde se nalazi u odnosu na 2013, kao i da će donosiocima odluka ubuduće biti lakše, jer će podaci odgovarati realnom vremenu. Na dnevnom redu je i rasprava o izboru člana Saveta REM-a, a >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kandidati su Božidar Zečević i Stanko Crnobrnja.
Prema tom Predlogu zakona novo prikupljanje podataka o poljoprivredi sledi u drugoj polovini 2023. godine.
Popisom će biti obuhvaćena sva porodična poljoprivredna gazdinstva, gazdinstva preduzetnika i pravnih lica, a neće biti obuhvaćena domaćinstva sa sopstvenom poljoprivrednom proizvodnjom koja nije namenjena tržištu kao i domaćinstva, privredna društva i preduzetnici koji ne obavljaju poljoprivrednu proizvodnju.
Ministar Nedimović je u Skupštini Srbije, obrazlažući Predlog zakona o popisu poljoprivrede 2023. godine, rekao da će rezultati biti objavljeni godinu dana kasnije.
Prema njegovim rečima, Srbija će dobiti i bazu podataka i statističke podatke koji su neophodni za poljoprivredu.
Navodeći da situacija sa tom granom nije ista kao pre deceniju, Nedimović je citirao poljoprivrednika iz Bačke Palanke koji mu je, kaže, rekao da je pre deset godina kada je išao na sajmove u Nemačkoj maštao da ima takvu mehanizaciju, a da je danas ima, te da je Srbija čak u nekim tehnologijama i korak ispred.
Ministar je naveo da je država za mere koje se, između ostalog, tiču pomoći poljoprivrednicima za mehanizaciju i sisteme za navodnjavanje 2016. godine mogla da izdvoji oko šeststo miliona dinara, a četiri godine kasnije su, kaže, isplaćene 11,2 milijarde dinara.
"To vam govori koliko se povećao kapacitet države, ali i koliki je broj aplikanata iz cele Srbije. Pričam o merama koje se finansiraju isključivo iz budžeta", rekao je Nedimović.
Ministar poljoprivrede je kazao da će zbog popisa i onima koji budu u prilici da donose odluke u vezi sa poljoprivrede biti lakše, jer će podaci odgovarati realnom vremenu.
Govoreći o predlozima zakona koji se tiču podrške malim i srednjim preduzećima, odnosno zajmu od dvesta miliona evra kod Evropske investicione banke, kao i pomoći privrednim subjektima za održavanje likvidnosti u uslovima pandemije, Nedimović je ukazao koliko su prethodne mere doprinele srpskoj ekonomiji.
On je pozvao poslanike da podrže predloge zakona, kako bi svi koji su konkurisali iz sektora malih i srednjih preduzeća dobili podršku za obrtna sredstava i održavanje tekuće likvidnosti.
Podrška će, kaže, biti realizovana kroz Fond za razvoj, te dodao da je rok otplate za održavanje likvidnosti 48 meseci, grejs period 18 meseci, a kamatna stopa je jedan odsto na godišnjem nivou.
Nedimović je kazao da je minimalni iznos kredita za privredna društva milion dinara, za preduzetnike, zadruge je 200.000 dinara, dok maksimalan iznos kredita za preduzetnike i mikropravna lica može biti do deset miliona dinara, za mala pravna lica šezdeset miliona dinara, a za srednja pravna lica do sto miliona dinara.
Imajući u vidu da su privredni subjekti iz oblasti turizma, ugostiteljstva i putničkog saobraćaja zbog pandemije posebno bili pogođeni, vodilo se računa da se privrednicima iz oblasti omogući korišćenje sredstava pod nešto povoljnijim uslovima.
Rok otplate za njih je do pet godina, uključuje grejs period do dve godine sa istom kamatnom stopom od 1 odsto godišnje.
Božić: REM će biti u punom sastavuSkupština Srbije u popodnevnom delu sednice počela je raspravu o izboru člana Saveta REM-a, a kandidati su Božidar Zečević i Stanko Crnobrnja.
Predsednica Odbora za kulturu i informisanje Sandra Božić rekla je da će Savet REM-a koji ima devet članova, posle današnjeg izbora jednog člana, raditi u punom sastavu i pre svega nezavisno odlučivati o svom delokrugu rada.
Jedan od osnovnih zadataka REM-a je da unapređuje kvalitet i raznovrsnost usluga elektronskih medija, da zaštiti razvoj slobode mišljenja i izražavanja u cilju zaštite interesa javnosti u ovoj oblasti kao i zaštite korisnika usluga elektronskih medija", istakla je Božić. 
Podsetila je da su u decembru prošle godine izabarna tri člana Saveta REM-a.
Božić je kazala da su na sednici Odbora za kulturu i informisanje obavljeni razgovori sa kandidatima, navodeći da i Stanko Crnobrnja i Božidar Zečević imaju iskustva u radu i da su u pitanju nijanse ko je bolji predlog od njih dvojice.
Navela je da je na mnogo načina dokazano da je REM nezavisan, navodeći da su ispoštovana inicijativa u međustranačkom dijalogu, te da su izabrani profesionalci.
Kaže da to dokazuje i sama raznovrsnost mišljenja u samom Savetu REM-a.
Nakon rasprave očekuje se glasanje o svim tačkama dnevnog reda.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.