Skupština o migracijama

Izvor: RTS, 30.Okt.2012, 08:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština o migracijama

Potrebno je da Vlada učini sve u skladu sa demokratskim načelima kako bi rešila problem lažnih azilanata, poručili poslanici na sednici na kojoj se raspravljalo o Predlogu zakona o upravljanju migracijama. Vladajuće stranke, ali i opozicioni DS, najavili podršku zakonu.

17.50 - Skupština završila rasparavu o Predlogu zakona o upravljanju migracijama i započela razmatranje izmena Zakona o lekovima i medicinskim sredstvima.

16.38 - Poslanici nastavili >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << rad. 

15.20 - Određena jednočasovna pauza.

13.25 - Opoziciona Demokratska stranka najavila podršku Predlogu zakona o migracijama. 

10.42 - Predlog zakona o upravljanju migracijama u ime Vlade obrazlaže ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović.

10.15 - Nastavljeno drugo redovno zasedanje Skupštine Srbije. Poslanici iskoristili pravo da na početku postave poslanička pitanja.

Skupština Srbije raspravljala je o Predlogu zakona o upravljanju migracijama koji predviđa da se Komesarijat za izbeglice bavi i poslovima upravljanja migracijama. Predlog je u ime Vlade obrazložila ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović.

Skupština Srbije potvrdila je mandate novim poslanicima Radmilu Kostiću sa liste Pokrenimo Srbiju - Tomislav Nikolić i Radoslavu Komlenoviću sa izborne liste Ivica Dačić - SPS-PUPS-JS.

Kostić i Komlenović su položili zakletvu u Skupštini Srbije, a prethodno im je mandate potvrdio i skupštinski Odbor za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja.

Skupštinski odbor za Kosovo i Metohiju je odlučio na današnjoj sednici da predloži parlamentu formiranje anketnog odbora koji bi istražio kako je trošen državni novac za Pokrajinu od 2000. godine.

Poslanici vladajućih stranaka, ali i opozicione Demokratske stranke, najavili su podršku Predlogu zakona o upravljanju migracijama, istakavši i da je potrebno da Vlada učini sve u skladu sa demokratskim načelima kako bi rešila problem lažnih azilanata.

Obrazlažući poslanicima predloženi zakon, ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović rekla je da je jedno od najvažnijih rešenja utvrđivanje novih nadležnosti Komesarijata za izbeglice koje će se odnositi na oblast upravljanja migracijama.

Ministarka je napomenula da je novina i to što će Komesarijat za izbeglice i migracije voditi evidenciju o nestalim licima s ozbirom da je pitanje nestalih iz izbegličke populacije i među interno raseljenih jedna od najvećih problema sa kojima se godinama Srbija suočava.

Prema njenim rečima, predloženi zakon uređuje i pitanje dostupnosti i javnosti informacija koje su od značaja za migraciona pitanja.

"Na taj način omogućeno je da se podigne svest javnosti o značaju migracija, smanji ksenofobija i unapredi tolerancija prema različitostima", rekla je ministarka.

DS će podržati taj akt, pošto se, kako ističu, radi o proevropskom zakonu.

"Zakon možda nije idealan, mogao je biti bolji i sadržajniji, možda nismo država koja emigrantima može da ponudi bolje uslove, ali DS će uvažiti činjenicu da je ovo proevropski zakon i verovatno ga podržati u danu za glasanje", rekao je poslanik DS Janko Veselinović u skupštinskoj debati o tom zakonskom predlogu.

Na sednici je istaknuto da Vlada na svaki način treba da spreči ukidanje vizne liberalizacije za građane Srbije, uz ocenu da joj je u tom poslu potrebna pomoć EU.

Poslanici opozicionih stranaka su ukazali da se problem lažnih azilanata na duge staze može rešiti samo ekonomskim razvojem i zapošljavanjem kako bi te ugrožene i često marginalizovane grupe mogle naći uslove za opstanak u Srbiji.

Ukazujući da se kao lažni azilanti uglavnom apostrofiraju Romi i Albanci sa juga Srbije, poslanik Koalicije Albanaca preševske doline Riza Halimi rekao je da se zakonom pokušava rešiti haotična situacija, ali da se na duge staze taj problem može rešiti samo ekonomskim razvojem tih područja.

Odlazak zbog katastrofalne ekonomske situacije

Halimi je podsetio da su Albanci prethodnih godina u vreme sukoba na Kosovu i Metohiji i na jugu Srbije tražili i uglavnom dobijali i političke azile u zemljama EU, ali da je sada jasno da se situacija izmenila, pa je sada katastrofalna ekonomska situacija razlog za odlazak iz zemlje.

Donka Banović iz DSS-a je ukazala da je EU ta koja može mnogo efikasnije od Srbije da spreči lažne azilante u nameri da koriste benefite u zemljama Unije, tako što će Srbiju staviti na spisak sigurnih zemalja, pa lažni azilanti ne bi imali motiv da odlaze u te zemlje, jer bi znali da će biti vraćani u roku od 48 sati.

Uz najavu da neće podržati predlog zakona, poslanici LDP-a su ukazali da u Srbiji postoje dve vrste imigranata - visoko obrazovanih i onih najsiromašnijih, kao i da je najefikasnija kontrola migracije zapošljavanje, ali da vlada po tom pitanju još ništa nije učinila.

Poslanici URS-a su naglasili da se najbolji rezultat na rešavanju problema lažnih azilanata mogu postići ukoliko Srbija i EU na tome bude zajedno radile, kao i da bi zemlje Unije doprinele rešenju problema kada bi Srbiju stavile na listu sigurnih zemalja.

Uz konstataciju da Srbija treba da učini sve kako bi se problem lažnih azilanata rešio, ali svakako ne izbacivanjem iz autobusa, poslanici SPS-a su naglasili da su svesni da se pre svega radi o ekonomskom problemu koje zavisi od ekonomskih mogućnosti zemlje.

Poslanici SNS-a i DSS-a su pokrenuli pitanje imovine Srba koji su prognani iz Hrvatske, pa su tako naprednjaci predložili Vladi Srbije da od Hrvatske zatraži rešavanje imovinskih, građanskih i drugih stečenih prava Srba koji su izbegli ili su prognani iz te zemlje.

Naprednjak Marko Atlagić smatra da bi srpska vlada trebalo da insistira da Hrvatska zakonskim rešenjima omogući vraćanje stanova ili njihov otkup, kao i kuća koje su Srbima na nezakonit način oduzete.

Kako je navela Vlada u Predlogu zakona, prema broju do sada usvojenih zahteva za azil, procenjuje se da je potrebno obezbediti dodatna dva miliona dinara na godišnjem nivou za smeštaj lica kojima je priznato pravo na utočište, kao i dodatnih 500.000 dinara za obuku onih koji obavljaju poslove od značaja za upravljanje migracijama.

Sednica parlamenta na čijem dnevnom redu su Predlog zakona o amnestiji, potvrđivanje nekoliko sporazuma, kao i izbor Saveta guvernera Narodne banke Srbije, počela je 23. oktobra, ali je prekinuta kako bi parlament raspravljao i usvojio zakon o preuzimanju imovine i obaveza problematičnih banaka.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Skupština počela rad, na početku pitanja

Izvor: Blic, 30.Okt.2012

Beograd - Skupština Srbije nastavila je danas rad, a poslanici na početku radnog dana koriste poslovničko pravo da od predstavnika vlasti zatraže odredjene informacije, posle čega će debatovati o predloženom zakonu o upravljanju migracijama. ..Poslovnik o radu parlamenta predvdiđa da poslanici...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.