Skupština o finansijskim zakonima

Izvor: RTS, 12.Jan.2009, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština o finansijskim zakonima

Na vanrednom zasedanju poslanici Skupštine Srbije završili su načelnu raspravu o setu budžetskih zakona. Nastavak 14.1. u 12 časova. Opozicija uglavnom bila protiv predloženih rešenja. Početak obeležila rasprava o mapi Vojvodine koju je štampala Liga socijaldemokarata Vojvodine i o energetskoj situaciji u zemlji.

Šefica poslaničke grupe Za evropsku Srbiju Nada Kolundžija izjavila je da će predložiti da rukovođenje Administrativnim odborom preuzume vladajuća većina.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
"U ovim okolnostima u kojima je Administrativni odbor očigledno na neki način sredstvo i oružje u međusobnom obračunu radikala i

naprednjaka, ja ću predložiti da rukovđenje tim odborom u ovom

trenutku prezume vladajuća većina", rekla je Kolundžija.

Šef poslaničke grupe Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović smatra da skupštinski Administrativni odbor treba da vodi predstavnik opozicije, ali je naveo da to ne zaslužuju ni radikali ni naprednjaci.

Novi Poslovnik i Zakon o Skupštini biće završeni do početka redovnog martovskog zasedanja republičkog parlamenta, izjavila je predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović.

Zakon o skupštini je priveden kraju i preostalo je da se završi još nekih pet odsto odredbi. Kada je u pitanju Poslovnik, postizanje saglasnosti ide sporije, ali moraćemo da usvojimo novi poslovnik, ne samo zbog obaveze, već prvenstveno zbog toga što će nam omogućiti efikasnij rad", rekla je Dejanović.

Poslanici Skupštine Srbije završili su večeras načelnu raspravu o setu budžetskih zakona.

Predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović zakazala je nastavak sednice za sredu 14. januar u 12 časova. Na dnevnom redu će biti rasprava u pojedinostima o Zakonu o carinskoj tarifi.

U nastavku sednice Skupštine Srbije o setu budžetskih zakona, poslanici opozicije su kritikovali predložena povećanja akciza i republičkih taksi, navodeći da Vlada Srbije na taj način želi da nadoknadi gubitke zbog jednostrane primene Prelaznog trgovinskog sporazuma sa Evropskom unijom.

Poslanici opozicije ocenili su da će izmene zakona da se svedu na to da građani Srbije finansiraju EU sa oko 300 miliona evra, jer će biti pogođeni poskupljenjima goriva, piva i cigareta. Oni su upitali Vladu i da li namerava da poveća porez na dodatnu vrednost (PDV), kako bi nadomestila gubitke.

Poslanici opozicionih Srpske radikalne stranke i Demokratske stranke Srbije ocenili su da je loše što se povećanjem akciza i taksi želi nadomesti manjak u budžetu zbog jednostrane primene Prelaznog trgovinskog sporazuma sa EU.

Šef poslaničke grupe  Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović rekao je da će ta stranka podržati predložene dopune Zakona o carinskoj tarifi koje omogućavaju jednostranu primenu trgovinskog sporazuma sa EU, ali ne i ostale prateće zakona budžeta.

Povodom navoda ministarke za NIP Verice Kalanović da se neće povećati akciza na kafu da bi se koliko toliko zaštitio standard građana, poslanica iz kluba Napred Srbijo Jorgovanka Tabaković je rekla da će odustajanje od povećanja akciza na kafu izazvati manjak od 5,5 miliona dinara u budžetu.

Šef poslaničke grupe Nove Srbije Velimir Ilić ocenio je da je krajnje neozbiljno da premijer Mirko Cvetković za tako važne zakone ovlasti ministarku za NIP Vericu Kalanović i ministra zaštite životne sredine i prostornog planiranja Olivera Dulića za obrazlaganje zakona.

Vlada ne otvara pitanje povećanja PDV

Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić izjavio je da Vlada Srbije u ovom trenutku ne otvara pitanje povećanja poreza na dodatnu vrednost.

Niko nema nameru da u ovom trenutku otvara to pitanje dok se ne završi ozbiljna analiza svih makroekonomskih parametara koji treba da dovedu do stabilnosti ekonomskog sistema. Verujem da će vlada pre da ide na dalje smanjenje javne potrošnje nego na povećanje PDV", rekao je Dulić za skupštinskom govornicom.

Ministarka za Nacionalni investicioni plan Verica Kalanović je izjavila, predstavljajući zakone, da se u dopunama Zakona o carinskoj tarifi menja vreme stupanja na snagu, tako da, umesto 1. januara, treba da stupi na snagu osmog dana od objavljivanja u "Službenom glasniku".

Navela je da je izmenama i dopunama Zakona o akcizama predviđeno da se visina akcize na gorivo promeni sa 40,5 na 42 dinara po litru, a da je povećanje akciza na kafu stavljeno van snage.

Kalanovićeva je ukazala da je izmenama i dopunama Zakona o administrativnim taksama predviđeno ukidanje takse za izdavanje pasoša od 1.000 dinara.

O mapi Vojvodine

Na početku sednice poslanici opozicionih stranaka, umesto rasprave o setu pratećih budžetskih zakona, raspravljali su o mapi Vojvodine koju je štampala Liga socijaldemokarata Vojvodine i energetskoj situaciji u zemlji.

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić pokazao je tu mapu za skupštinskom govornicom, ocenivši da ona propagira ideju "Vojvodine republike", koja obuhvata teritoriju koja nije u skladu s današnjim administrativnim granicama.

Aligrudić je optužio Demokratsku stranku da stoji u pozadini objave te mape (na kalendaru), a da je LSV samo puki izvršilac.

Politička pozadina ovoga mi je potpuno jasna. U praskozorje usvajanja Stauta Vojvodine DS je morala da pripremi javnost koja treba da bude srećna sa protivustavnim statutom, koji je srednje rešenje i koji će zaštititi građane od ideje republika Vojvodina", kazao je Aligrudić.

O energetskoj situaciji 

Lider LSV Nenad Čanak je ocenio da je razlog za naglo interesovanje DSS-a za kalendar, koji je kao takav prvi put objavljen pre 10 godina, nestašica gasa i kriza u koju je država zbog toga zapala.

Ukazavši da se na mapi nalazi i Banatski dvor, Čanak je naglasio da je skladište gasa u tom mestu prazno zahvaljujući delovanju DSS-a.

Šef poslaničkog kluba "Napred Srbijo" Tomislav Nikolić je istakao da će ta stranka, zbog situacije sa gasom, podneti predlog za razrešenje ministra enegetike Petra Škundrića.

Upitao je ko je predsednika Srbije Borisa Tadića ovlastio da sa Mađarskom i Nemačkom pregovara o "pomoćnim količinama" gasa i koliko taj gas Srbiju košta i zatražio odgovornost onih zbog kojih Srbija nije imala ni za pola sata energetskih rezervi".

Poslanik LDP Slobodan Maraš je rekao da su građani Vojvodine Božić i praznike dočekali u ledenim stanovima, i ocenio da su za to krivi oni kojima je poklonjen NIS i Banatski dvor".

Kazao je da građani Vojvodine neće plaćati povećane cene gasa, jer je grejanje smanjeno, a cena podignuta.

Direktor "Srbija gasa" i poslanik SPS-a Dušan Bajatović je ponovio da Srbija trenutno dobija 4,7 miliona kubnih metara gasa, što zadovoljava potrebe individualnih potrošača i onih toplana koji ne mogu da pređu na mazut.

Poslanici SRS nastavili su sa navodima da se u medijima vodi orkestrirana kampanja naprednjaka protiv SRS i njenog lidera Vojislava Šešelja.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.