Skupština o energetici

Izvor: RTS, 21.Jul.2011, 09:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština o energetici

Poslanici Skupštine Srbije završili raspravu o novim rešenjima u oblasti energetike. Najvažnija novina zakona je liberalizacija svih segmenata energetskog tržišta, rekao ministar Milutin Mrkonjić. Opozicija smatra da novi zakon neće sprečiti monopol u energetici.

Skupština Srbije završila je načelnu raspravu o Predlogu zakona o energetici i izmenama Zakona o vazdušnom saobraćaju. Nova rešenja u oblasti energetike predviđaju da Agencija za energetiku ubuduće reguliše >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << cene struje i gasa u Srbiji.

Poslanici su pokrenuli pitanja borbe protiv korupcije, posebno u zdravstvu, izdavanja bolonjskih diploma, ali i hapšenja Gorana Hadžića.

Poslanici Nove Srbije tražili su od Vlade Srbije i premijera Mirka Cvetkovića informaciju o tome da li postoji politička volja za borbu protiv korupcije i kada će Vlada izaći sa nacrtom strategije za borbu protiv korupcije.

Radikali su pokrenuli pitanje hapšenja Hadžića, ocenjujući da je time završena jedna od najsramnijih etapa u istoriji Srbije.

Šef poslanika SRS-a Dragan Todorović je rekao da u istoriji nije poznat slučaj da je jedna država izručila kompletan politički i vojni vrh za rad jednog cilja, a to je ulazak u EU.

LDP je ukazao da studenti koji su diplomirali u poslednje dve godine po Bolonji još ne mogu da dobiju svoje diplome, osim uverenje koje važi šest meseci.

Ministar infrastrukture i energetike Milutin Mrkonjić izjavio je da novi Predlog zakona predstavlja prekretnicu u razvoju energetike Srbije, jer će doprineti liberalizaciji svih segmenata energetskog tržišta u Srbiji.

"Novim rešenjima se nastavlja harmonizacija energetskog zakonodavstva sa standardima EU", rekao je Mrkonjić, predsatavljajući Predlog zakona o energetici u Skupštini Srbije.

Mrkonjić je rekao da je najavažnija novina liberalizacija svih segmenata energetskog tržišta, i dodao da su sve grane srpske energetike novim zakonom otvorene za slobodno ulaganje i za otvorenu tržišnu utakmicu.

"Ojačali smo ulogu Agencije za energetiku i nastojali smo da kroz novi zakon stvorimo mogućnost za reformu i restrukturiranje energetskog sektora", rekao je Mrkonjić.

Ministar je dodao da su osnovni ciljevi tog zakona povećanje sigurnosti isporuke energije i energenata, dalji razvoj energetskog tržišta kroz povećanje konkurentnosti, pojednostavljenje procedure radi lakšeg ulaganja u energetiku, kao i povećanje investiranja u obnovljive izvore energije.

"Braneći" izmene Zakona o vazdušnom saobraćaju, Mrkonjić je rekao da je njihov cilj dodatno usklađivanje te oblasti sa evropskim standardima, i tako stvaranje uslova za što brže sticanje statusa kandidata Srbije za člansvo u EU. Jedna od najznačajnijih novina je osnivanje Centra za istraživanje udesa i ozbiljnih nezgoda, koji će biti nezavisan od Ministarstva i Direktorata civilnog vazduhoplovstva.

Poslanici vladajuće koalicije najavili su da će podržati novi zakon o energetici jer će omogućiti stabilnost snabdevanja energentima, jačanje konkurencije i investicije u tom sektoru. Opozicione partije smatraju da zakon neće rešiti mnoge probleme, niti će smanjiti uvoznu energetsku zavisnost zemlje.

Opozicija je kritikovali su usvajanje tako važnog zakona po hitnom postupku i bez široke javne rasprave, i ocenili da nova rešenja neće sprečiti monopol u toj oblasti.

Poslanik LDP-a Bojan Đurić rekao je da pored liberalne orijentacije novog zakona o energetici nije omogućeno otvaranje energetskog tržišta u Srbiji zbog zakona o javnim nabavkama i javnim preduzećima čime se, ocenio je, čuva monopolski položaj javnih preduzeća.

Poslaničli klub DSS-a je uložio 15 amandmana na zakon, a poslanik Arsen Đurić navodi da je stranka zatražila da se rok za izdavanje energetske dozvole vrati na 30 dana.

Poslanik SRS-a Goran Mihajlović kritikovao je što se važan zakon usvaja po hitnom postupku i što će subvencionisane cene proizvodnje energije iz obnovljivih izvora plaćati krajnji kupci.

Srpska napredna stranka je ocenila da predlog ovog zakona nije usklađen sa evropskim direktivama, napomenuvši da Srbija nema dovoljno energije i da konstantno raste uvoz energenata, koji godišnje dostiže više od tri milijarde evra, dok nam je energetska efikasnost na niskom nivou.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.