Skupština o Tijaninom zakonu

Izvor: RTS, 14.Maj.2019, 10:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština o "Tijaninom zakonu"

Poslanici Skupštine Srbije završili su rad, a raspravu o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika i izmenama i dopunama o krivičnom postupku, ali i o drugim predlozima, nastaviće sutra. Među zakonskim predlozima su i "Tijanin zakon" koji predviđa doživotni zatvor ubicama i silovateljima dece, kao i Zakon o sprečavanju korupcije.
Posle više od godinu dana pred poslanicima je inicijativa Fondacije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << "Tijane Jurić" podržana potpisima gotovo 159 hiljada građana. Pretočena u izmenu krivičnog zakonika predlaže uvođenje doživotne robije za silovatelje i ubice dece, bez prava na uslovni otpust. 

Propisivanjem kazne doživotnog zatvora, koji predviđa inicijativa Fondacije "Tijane Jurić", umesto kazne od 30 do 40 godina, dobilo bi se jasnije razgraničenje između doživotnog zatvora i onog sa vremenskim trajanjem, rekla je ministarka pravde Nela Kuburović.
Ministarka je, obrazlažući predlog izmena i dopuna krivičnog zakona, rekla da kazna doživotnog zatvora može adekvatno da izrazi težinu nekih krivičnih dela i podstakne prevenciju izvršioca.
Prema njenim rečima, prvi razlog za Predlog zakona o izmenama i dopunama krivičnog zakonika je prihvatanje inicijative porodice Tijane Jurić.
"Kazna doživotnog zakona zameniće dosadašnju najtežu kaznu od 30 do 40 godina zatvora, jer nema razloga da obe postoje istovremeno", navela je ministarka.
Kuburovićeva kaže da predlog inicijative Fondacije "Tijane Jurić" predviđa propisivanje kazne doživotnog zatvora za najteže oblike krivičnog dela kao što su teško ubistvo, silovanje, obljuba nad nemoćnim licem i obljuba nad detetom, maloletnom licu, bremenitoj ženi, nemoćnom licu.
Dodaje da je doživotna kazna zatvora proširena i na sva druga krivična dela za koja su prema važećem zakonu predviđena kazna od 30 do 40 godina, a ta dela su ubistva predstavnika najviših državnih organa, teška dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Srbije, udruživanje radi vršenja krivičnih dela, genocid, zločin protiv čovečnosti, ratni zločin protiv civilnog stanovništva, ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika, terorizam...
"Opravdanje doživotne kazne je i u tome što ona treba da zameni smrtnu kaznu. Pokazalo se da za neka najteža krivična dela u odnosu na učionice vremenska kazna lišavanje slobode se ne pokazuje adekvatnom", navela je ministarka.
O (ne)humanosti doživatnog zatvora 
Kuburovićeva kaže da je uobičajen prigovor koji se upućuje kazni doživotnog zatvora njena nehumanost i dodaje da u tom pogledu i postojeća kazna zatvora u trajanju od 30 do 40 godina mogla bi se smatrati nehumanom.
"Ukoliko osuđeni koji je izdržavao kaznu u trajanju od 40 godina pred kraj života bude pušten na slobodu, postavlja se pitanje šta je time dobio, s obzirom na to da je bez sredstava za život, sa prekinutim vezama sa porodicama i prijateljima", objasnila je ministarka.
Izmenama i dopunama propisana su i određena ograničenja u propisivanju i izricanju doživotne kazne, kaže Kuburović i navodi da su ograničenja propisivanja ostala ista kao i kod kazne od 30 do 40 godina.
"Ona se može propisati samo za najteža krivična dela i najteže oblike krivičnih dela. Zadržana je zabrana njenog izricanja licima koji u vreme izvršenja dela nisu navršila 21 godinu, a predviđena je i zabrana izricanja kazne doživotnog zatvora u slučajevima kada postoji zakonski osnov za ublažavanje kazne ili za oslobođenje od kazne - prekoračenje granice nužne odbrane, pokušaj bitno smanjene neuračunljivost, dobrovoljni odustanak", kaže ministarka.
Razlozi za pooštravanje kazne 
Prema njenim rečima, dopunjena je i odredba koja se odnosi na zastarelost na taj način što je produžen broj krivičnih dela koja ne zastarevaju, a neophodno je bilo izmeniti i odredbe koje uređuju uslovni otpust, pa je tako predviđeno da lice osuđeno na doživotni zatvor može da se uslovno otpusti nakon izdržanih 27 godina zatvora.
"Predviđeno je da Sud ne može otpustiti lica osuđena za dela predviđena inicijativom Fondacije Tijane Jurić", dodaje Kuburovićeva.
Drugi razlog za propisivanje doživotne kazne, kaže ministarka, jeste propisivanje pravila za strožije kažnjavanje učinilaca krivičnih dela, kada su u pitanju povratnici, odnosno višestruki povratnici.
Izvršeno je pooštravanje kazne za krivična dela zlostavljanja i mučenja, nasilje u porodici, poreska utaja, ubijanje i zlostavljanje životinja, sprečavanje službenog lica u vršenju službene radnje, napad na službeno lice u trenutku vršenja službene radnje, učestvovanje u grupi koja sprečava službeno lice u vršenju službene radnje i nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi, dodaje.
Kao treći razlog, Kuburovićeva navodi da su izmene i dopune usklađene sa međunarodnim telom koje postavlja globalne standarde u oblasti borbe protiv pranja novca i borbe protiv terorizma.
Izmene u Predlogu zakona o izmenama i dopunama u krivičnom postupku odnose se na krivična dela protiv privrede, a kada je u pitanju Predlog zakona o izmenama i dopunama zakonika o oduzimanju imovine pri isteku krivičnog dela, Kuburović kaže da je bilo neophodno usklađivanje sa izmenama i dopunama krivičnog zakonika iz 2016. godine, kojima je izmenjena sistematika.
Predlog zakona o sprečavanju korupcije izrađen je radi usklađivanja pravnog okvira, navela je Kuburovićeva i dodala da se njim uređuje sprečavanje korupcije sa preporukama grupe država za borbu protiv korupcije Saveta Evrope. 
"Donošenje ovog zakona je od značaja za realizaciju strateških ciljeva Srbije iz Nacionalne stragetije za borbu protiv korupcije, njenog akcionog plana, kao i akcionog plana za poglavlje 23", navodi Kuburović.
Kada je reč o Predlogu zakona o izmenama i dopunama zakona o izvršenju krivičnih sankcija, kako navodi Kuburovićeva, predviđene su mere kojima se menja način izvršenja kazne zatvora, čime se proširuje nadležnost sudije za izvršenje krivičnih sankcija.
Ministarka dodaje da će te izmene i dopune doprineti boljem trematnu osuđenih lica, kao i poboljšanju statusa državnih službenika koji su zaposleni u upravi za izvršenje krivičnih sankcija.
Poziv Gojkovićeve na debatu 
Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković pozvala je sve narodne poslanike da učestvuju u radu sednice na kojoj se raspravlja o "Tijaninom zakonu" kojim se uvodi doživotna kazna u Srbiji za ubice i silovatelje dece.

Gojkovićeva je pozvala poslanike da diskusijama i amandmanima dopinesu kvalitetu tog zakona i da iduće sedmice glasaju za njega, kao i da prilikom glasanja zaborave na političke razlike.
Ona je objasnila da je reč o setu zakona koji se odnose na krivično zakonodavstvo, pre svega radi se o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika, kao i o izmenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku.
Podsetila je da se ta dva predloga odnose na materiju koja obuhvata "Tijanin zakon", a koji je u skupštinu došao zahvaljujući saradnji s građanima Srbije i Fondacijom "Tijana Jurić", koju vodi otac te ubijene devojčice Igor Jurić.
Maja Gojković je istakla da se prvi put uvodi doživotna kazna zatvora za krivična dela koja obuhvataju obljubu nad decom, maloletnim licima, trudnicama i nemoćnim licima i imaju za posledicu smrtni ishod.
"Doživotna kazna zamenjuje kaznu zatvora od 30 i 40 godina, što je bila najteža sankcija u našem pravnom sistemu. Danas ćemo raspravljati o sadržaju zakona i ubeđena sam da ćemo ga iduće sedmice zajedničkim trudom usvojiti", navela je predsednica skupštine.
Ona je zahvalila Igoru Juriću i građanima koji su pokrenuli inicijativu.
Gojkovićeva je istakla da su na dnevnom redu i važni predlozi o potvrđivanju ugovora o zajmovima koji su nedavno potpisani prilikom posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ministara Pekingu, a odnose se na modernizaciju dela pruge Beograd - Budimpešta, ali i izgradnju dela auto-puta Preljina - Požega. 
Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Đorđe Milićević kritikovao je poslaničke grupe koje ne učestvuju u radu sednice parlamenta, na čijem je dnevnom redu "Tijanin zakon".
Milićević je na konferenciji za novinare rekao da je veliki doprinos u izradi zakona dala Fondacija "Tijana Jurić", ističući da nijedan zakon koji se našao u procedure nije imao toliku podršku. 
Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović, koji je potpisao peticiju za donošenje "Tijaninog zakona", rekao je novinarima u parlamentu da predlog koji se nalazi pred poslanicima nije predlog Fondacije "Tijana Jurić", već nadležnog ministarstva. 
Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj predlaže da se oni, koji tvrde da se u Srebrenici dogodio genocid, kazne doživotnom kaznom zatvora.
"Možemo se složiti i sa 20 godina zatvora za one koji javno iznesu tvrdnju da se u Srebrenici dogodio genocid", rekao je Šešelj u Skupštini, gde je u toku rasprava o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika. 
Na dnevnom redu su i Predlog zakona o sprečavanju korupcije, izmene i dopune Zakona o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela i Zakona o izvršenju krivičnih sankcija, koje je podnela Vlada Srbije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jurić: Poslanici da podrže doživotnu robiju za ubice dece

Izvor: Vesti-online.com, 14.Maj.2019

Na dnevnom redu sednice Skuštine Srbije danas je i Predlog zakona o izmenama i dopunama Krivicnog zakonika - takozvanog "Tijaninog zakona", a Igor Jurić, osnivac Fondacije Tijana Jurić“ i njen otac, pozvao je poslanike da bez obzira na stranacku pripadnost glasaju za usvajanje zakona...- Očekujem...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.