Skupština dopunila odbore

Izvor: RTS, 30.Sep.2010, 21:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština dopunila odbore

Skupština Srbije usvojila odluku o dopuni odbora novim članovima prema kojoj će 23 skupštinska odbora dobiti nove članove.

Republički parlament usvojio je večeras odluku o dopuni skupštinskih odbora novim članovima prema kojoj će 23 skupštinska odbora dobiti nove članove.

U raspravi je najviše polemike izazvao Administrativni odbor čiji će članovi ubuduće biti Moma Čolaković (Partija udruženih penzionera Srbije, PUPS) i Nataša Vučković (Demokratska >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << stranka, DS)

To su poslanici opozicije protumačili kao nameru prekrajanja odnosa snaga stranaka u odborima, odnosno pokušaj vladajuće većine da obezbedi da taj odbor ne oduzme mandat nekadašnjem poslaniku Demokratska stranke srbije (DS S) Draganu Šormazu.

Iz vladajuće većine poručili su je namera dopunjavanja odbora nije prekrajanje odnosa snaga u parlamentu, već da je to obaveza koja je proistekla iz Zakona o Skupštini Srbije i Poslovnika o njenom radu.

Prema tim poslanicima, Skupština je bila dužna da svaki odbor koji ima manje od 17 članova dopuni novim članovima.

Novi članovi Odbora za saobraćaj i veze su Milan Avramović (Srpska radikalna stranka, SRS), Ivan Jovanović (DS), Mihailo Purić (DS) i Slavoljub Stajković (DS), Odbora za poljoprivredu Borjan Agatonović (DS) i Zoran Bortić (Socijalistička partija Srbije, SPS), a Odbora za lokalnu samoupravu Željko Brestovački (DS) i Sava Čojčić (G17 plus).

U Odbor za finansije izabrani su Milorad Buha (SRS) i Aleksandra Jerkov (Liga socijaldemokrata Vojvodine, LSV), u Odbor za nauku i tehniološki razvoj Janko Veselinović (DS) i Zoran Kasalović (SPS), dok će novi članovi Odbora za kulturu i informisanje biti Simo Vuković (G17 plus) i Marina Toman (SRS).

U Odbor za omladinu i sport izabrani su Žika Gojković (Srpski pokret obnove, SPO), Vuk Dinčić (DS), Ljubiša Petković (SRS) i Tomaš Tot (DS), u Odbor za privatizaciju Ivan Andrić (Liberalno demokratska partija, LDP) i Branka Ljiljak (DS), a u Odbor za evropske integracije Mladen Grujić (Nova Srbija, NS) i Jasmina Milošević (Jedinstvena Srbija, JS).

Novi članovi Odbora za smanjenje siromaštva su Saša Dujović (SPS) i Nataša Mićić (LDP), Odbora za zaštitu životne sredine Ljiljana Zdravković (DS), Odbora za predstavke i predloge Aleksandar Janković (DS) i Riza Halimi (Koalicija Albanaca preševske doline), a Odbora za trgovinu i turizam Nataša Jovanović (SRS), Mihailo Purić (DS), Stevica Spajić (G17 plus), Srdjan Spasojević (DS S), Goran Stefanović (DS) i Aleksandar Čotrić (SPO).

U Odbor za ravnopravnost polova izabrani su Jadranka Jovišić (DS) i Snežana Stojanović Plavšić (G17 plus), Odbora za prosvetu Radica Jocić (DS S) i Pavel Marčok (DS), Odbora za urbanizam i gradjevinarstvo Nenad Konstantinović (DS), Munir Poturak (Sandžačka demokratska partija, SDP), Dobrislav Prelić (SRS), Nikola Savić (SRS), Sava Čojčić (G17 plus) i Edip Šerifov (DS).

Ubuduće će u Odboru za zdravlje i porodicu biti Dušan Milisavljević (DS), Odboru za industriju Bajram Omeragić (Socijalno liberalna partija Sandžaka, SLPS) i Stevica Spajić (G17 plus), Odboru za rad, boračka i socijalna pitanja Stojanka Petković (G17 plus) i Zoran Popović (SRS).

Novi članovi Odbora za medjunacionalne odnose biće Vjerica Radeta (SRS), u Odboru za Kosovo i Metohiju Siniša Stamenković (PUPS) i Nemanja Šarović (SRS), a u Odboru za zaštitu životne sredine Esad Džudžević (Bošnjačka demokratska stranka Sandžaka, BDS S).

Pre glasanja su poslanici dela opozicije izneli niz kritika zbog ranijeg prekida sednice na kojoj su premijer Mirko Cvetković i članovi njegovog kabineta odgovarali na pitanja poslanika jer nije bilo direktnog prenosa.

Poslanici su za prekid sednice okrivili Vladu i rukovodstvo Radio televizije Srbije.

Pitanja za Vladu Srbije

Predhodno je premijer Srbije,  Mirko Cvetković rekao , odgovarajući na pitanja poslanika, da je spoljna politika Vlade Srbije usmerena ka evropskim integracijama i želji da Srbija ide u pravcu ulaska u EU i istakao da su u tom pravcu učinjeni ogromni napori i postignuti uspesi.

On je dodao da se u spoljnoj politici ne zanemaruju ni drugi partneri sa kojima Srbija želi da ima dobre i partnerske odnose, sa Rusjom, Kinom, SAD, ali se ne zanemaruju ni zemlje trećeg sveta.

Premijer Cvetković takođe je rekao da cena gasa u Srbiji nije viša nego u drugim zemljama regiona, osim u onima koje imaju sopstvenu proizvodnju, kao što su Hrvatska ili Rumunija.

Odgovarajući na pitanje šefa poslaničke grupe LDP-a Čedomira Jovanovića, Cvetković je istakao da Srbija plaća svetsku, berzansku cenu gasa, koju plaćaju i ostale zemlje.

Poslanici DSS imali su primedbu da se popunjavanje odbora novim članovima preduzima kako bi u Administrativnom odboru bila postignuta većina i kako bi Dragan Šormaz zadržao status poslanika. Poslanici vladajuće većine su tu primedbu odbacili.

Šormaz je u maju isključen iz DSS-a zbog javno iznetih kritika na račun lidera DSS-a Vojislava Koštunice i u parlamentu od tada nastupa kao samostalni poslanik.

Pre rasprave o članovima skupštinskih odbora DSS je zatražio od predsednika Tadića i premijera Cvetkovića, da podnesu ostavke "jer nisu poštovali minimum onoga na šta su se obavezali u parlamentu kada je reč o Rezoluciji usvojenoj u Generalnoj skupštini UN".

Poslanik Liberalno demokratske partije Zoran Ostojić rekao je da postoje "perfidne najave poskupljenja, među kojima i cene gasa, koje potiču zbog monopolskog položaja" i upitao po kojoj ceni Srbija uvozi gas.

Šef poslaničke grupe SRS Dragan Todorović zatražio je odgovore na pitanja u vezi sa privatizacijom "Luke Beograd" i "Večernjih novosti" i rekao kako je "veliki broj državnih funkcionera umešan u te kriminalne privatizacije".

Redovno jesenje zasedanje parlamenta počeće u ponedeljak, 4. oktobra uz postavljanje garde ispred ulaza u Dom Narodne skupštine i himnu.

Na dnevnom redu sednice u ponedeljak biće izmene i dopune Zakona o budžetskom sistemu, kao i predlozi zakona o akreditaciji, zaštiti potrošača, vazdušnom saobraćaju i o plovidbi i lukama na unutrašnjim vodama.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.