Skupština dijaspore zabrinuta zbog dešavanja u Vukovaru

Izvor: Blic, 06.Sep.2013, 19:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština dijaspore zabrinuta zbog dešavanja u Vukovaru

Skupština dijaspore i Srba u regionu, najveće zvanično predstavničko telo srpskog rasejanja, izrazila je danas duboku zabrinutost zbog nepoštovanja manjinskih prava mnogobrojne srpske zajednice u Vukovaru, ali i širom Hrvatske.

Skupština u saopštenju apeluje na hrvatske državne organe i na institucije EU da osiguraju primenu Ustavnog zakona o pravima nacinalnih manjina i međunarodnih konvencija i deklaracija.

Protesti ekstremnih grupa i nasilno ukljanjanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dvojezičnih tabli u Vukovaru, u kojem Srbi po poslednjem popisu čine 34,8 odsto stanovništva, kao i nedavni napadi i parole u Splitu i Dubrovniku, pokazuju visok stepen netolerantnosti prema Srbima i dodatno opterećuju napore srpske zajednice iz Hrvatske u procesu koji treba da vodi ka mirnom suživotu i pomirenju u regionu.

U saopštenju se ističe da se od Hrvatske, kao članice EU, očekuje da primenjuje sve standarde EU, a naročito prava svojih manjina i apeluje na organe Srbije da zaštiti Srbe u Hrvatskoj.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Dijaspora zabrinuta zbog Vukovara

Izvor: B92, 06.Sep.2013

Beograd -- Skupština dijaspore i Srba u regionu izrazila je danas zabrinutost zbog incidenata u Hrvatskoj nakon postavljanja dvojezičnih tabli...Kako je saopšteno, u Vukovaru, ali i širom Hrvatske ne poštuju se manjinska prava srpske zajednice..."Skupština dijaspore i Srba u regionu apeluje na...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.