Skupština danas o nekoliko sporazuma

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jun.2011, 01:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština danas o nekoliko sporazuma

BEOGRAD -

Skupština Srbije nastavila je danas rad raspravom o ratifikaciji šest međunarodnih i međudržavnih sporazuma u oblasti, borbe protiv kriminala, diplomatije, trgovine, kulture i drugih.

Poslanici su sinoć razmotrili davanje garancije države Srbije u korist šest komercijalnih banaka po zaduženju preduzeća "Srbijagas" u iznosu od 210 miliona evra, koje će to preduzeće upotrebiti za održavanje tekuće likvidnosti.

Parlamentarci su razmotrili i ratifikaciju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sporazuma Vlade Srbije i Saveta ministara Albanije o regulisanju duga te zemlje prema Srbiji, a na osnovu koga bi Albanija trebalo da vrati oko 8,5 miliona dolara duga, koji je nastao na osnovu robnog prometa Albanije i nekadašnje SFRJ.

Izmene Zakona o porezu na dohodak građana, koju su poslanici takođe razmotrili u okviru objedinjenog načelnog pretresa, za cilj imaju oslobađanje poljoprivrednika od obaveze plaćanja poreza na prihode od poljoprivrede i šumarstva na katastarski prihod za 2012. godinu, što treba da podstakne investiranje u toj oblasti.

Izmenama se od oporezivanja izuzimaju naknade koje ostvaruju osobe koje volontiraju i naknade koje se isplaćuju studentima visokoškolske ustanove osnovane za ostvarivanje studijskih programa za potrebe policijskog obrazovanja.

Izmenama Zakona o republičkim administrativnim taksama, koje je takođe bilo na dnevnom redu, predloženo je ukidanje plaćanja taksi za naknadni upis činjenice rođenja u matičnu knjigu rođenih, a u cilju ispunjenja obaveza iz Strategije za unapređenje položaja Roma u Srbiji.

Poslanici su prethodno razmotrili predložena rešenja o mladima, za koje opozicija smatra da neće rešiti goruće pitanje nezaposlenosti te populacije, niti će sprečiti da mnogi od njih nakon studija "spakuju kofere" i napuste zemlju, dok vladajuća koalicija u njima vidi osnov za sistemsku brigu države o omladini.

Parlamentarci će danas, između ostalog, razmotriti sporazume Srbije sa Španijom o saradnji u borbi protiv kriminala, sa Jermenijom o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša, kao i sa Kuvajtom o saradnji u trgovini.

Na dnevnom redu će biti i sporazumi Srbije sa Marokom o saradnji u oblasti kulture, obrazovanja, nauke, prosvete i sporta, sa Bosnom i Hercegovinom u oblati kulture, obrazovanja i sporta, kao i sa Organizacijom severnoatlantskog pakta o bezbednosti informacija i Kodeksa o postupanju.

Poslanici su aktuelnu, petu vanrednu sednicu u 2011. godini, započeli u ponedeljak, a na njenom dnevnom redu je ukupno 16 zakonskih predloga i drugih akata.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.