Skupština bez predsednika

Izvor: Politika, 12.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština bez predsednika

Sednici prisustvovalo 35 odbornika, što je bilo malo za izbog ,,opštinske vlade"

LESKOVAC – Posle samo desetak minuta, odmah posle prozivke odbornika, juče je prekinut i treći nastavak konstitutivne sednice lokalnog parlamenta, uz najavu predsedavajućeg da će biti nastavljena u dvanaest časova, što se nije dogodilo. U skupštinskoj sali je, inače, bilo 35 odbornika, tri manje nego što je potrebno da se donose zakonite odluke.

Zasedanje su bojkotovali >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << odbornici Srpske radikalne stranke, Socijalističke partije Srbije, Socijalističke narodne stranke i koalicije DS, NS, Jedinstvena Srbija, dok su u odborničkim klupama sedeli predstavnici DS, G17plus, Alijanse demokrata i Srpskog pokreta obnove.

Najveće iznenađenje predstavlja bojkotovanje skupštinskog rada odbornika Demokratske stranke Srbije, Nove Srbije i Jedinstvene Srbije. Pre desetak dana, kako smo javljali, sve je, međutim, u jednom trenutku izgledalo drugačije, jer se demokratskom bloku priključila i Alijansa demokrata, regionalna stranka, koja je obezbedila četiri odbornička mandata, ali je dan kasnije došlo do velikog preokreta. DSS, koja je usmeno podržala Koalicioni sporazum, nije htela da stavi potpis i pečat i na kraju je odustala. Sa njima su se solidarisali Nova Srbije i Jedinstvena Srbija i tako je ,,dobitna kombinacija" o potrebnoj većini od najmanje 38 odbornika – propala.

Iz Demokratske stranke, ali i Alijanse demokrata, oštro su kritikovali čelnike Demokratske stranke Srbije u Leskovcu, a gradonačelnik dr Vladan Marinković, član DS, uputio je ,,otvoreno pismo" građanima Leskovca pitajući se šta je ono što nam danas tako malo nedostaje i daje odgovor – zajedništvo!

Predsednik OO SPS Živojin Stefanović kaže da Radikalna stranka ima najviše odbornika –17 – pa bi ona trebalo najviše da se pita, pogotovo ako se zna da demokratske stranke nemaju dovoljan broj odbornika da same biraju opštinske organe.

– Za pravu sliku o trenutnim političkim prilikama u Leskovcu odgovorni su mediji. Zbog toga poručujem novinarima da budu objektivni, jer prinudna uprava nije dobro rešenje za naš grad – ocenjuje Živojin Stefanović, predsednik OO SPS u Leskovcu.

Donedavni leskovački gradonačelnik Gojko Veličković, predsednik Socijalističke narodne stranke, ponudio je DS i strankama koje su njoj bliske ,,tehničku koaliciju" kako bi bila formirana skupštinska većina, ali sudeći po toku jučerašnje sednice lokalnog parlamenta, to nije prihvaćeno.

– Bolje je za Leskovac, za njene građane, da imaju lokalnu vlast nego da se uvedu ,,prinudne mere" – kaže Veličković, dodajući da su ovih dana neki ,,politički lideri" izneli takve gluposti da to prevazilazi mere dobrog ukusa.

D. Kocić

[objavljeno: 12.12.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.