Izvor: NoviMagazin.rs, 21.Dec.2017, 21:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština Vojvodine usvojila budžet pokrajine za 2018. godinu u iznosu od 68,6 milijardi

Poslanici Skupštine Vojvodine usvojili su večeras većinom glasova odluku o budžetu pokrajine za 2018. godinu, koji je Vlada Vojvodine projektovala na iznos od 68,6 milijardi dinara.

U obrazloženju se navodi da je planirani pokrajinski budžet za 2018. godinu veći za gotovo pet milijardi dinara u odnosu na 2017. godinu i za 1,2 milijarde u odnosu na budžet nakon drugog rebalansa u avgustu ove godine.

U budžetu su predviđena veća izdvajanja za kapitalne investicije, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << a uoči sednice najavljeno je da je obezbeđena podrška sa republičkog nivoa za "najveće strateške projekte nacionalnog značaja".

Subvencije su planirane u iznosu od 9,2 milijarde dinara, što je za 2,8 odsto više nego u 2017. godini a najviše subvencija obezbeđeno je za poljoprivredu, vodoprivredu, razvoj preduzetništva i zapošljavanja, za izgradnju nove zgrade Radio-televizije Vojvodine, kao i za informisanje, pre svega, na jezicima nacionalnih manjina.

Budžet sadrži i sredstva koja su namenjena za nastavak direktnih subvencija za otvaranje novih fabrika i novih radnih mesta preko Razvojne agencije Vojvodine.

U okviru planiranog budžeta, u kapitalne projekte u svih 45 lokalnih samouprava Vojvodini biće obezbeđeno 1,4 milijardi dinara više nego u 2017. godini.

Budžetom su planirane i mere socijalne podrške porodicama za podsticanje rađanja, za vantelesnu oplodnju, a deo podrške dobiće učenici i studenti za nadoknadu troškova prevoza. Predviđen je i deo sredstava za obnovu i opremanje škola i domova učenika, kao i za zdravstvene ustanove.

Rashodi za zaposlene planirani su u iznosu od 2,9 milijardi dinara, a u ta sredstva je uključeno planirano povećanje plata za 10 odsto za zaposlene u ustanovama kulture i ustanovama socijalne zaštite i pet odsto za zaposlene kod ostalih korisnika sredstava pokrajinskog budžeta.

Predlog budžeta nisu podržali opozicioni poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine, Demokratske stranke, Srpske radikalne stranke i pokreta Dosta je bilo.

Opozicija je kritikovala aktuelnu pokrajinsku vlast da još jedan budžet, deseti po redu, donosi bez rešenog pitanja problema nedostajućeg Zakona o finansiranju nadležnosti Vojvodine, navodeći da je to bio jedan od njenih najvažnijih zadataka.

Poslanici opozicije su naveli i da su zapravo smanjena izavanja za neke od najvažnijih oblasti i to u poljoprivredi, nauci, zaštiti životne sredine, socijalnoj zaštiti, kulturi i sportu i omladini.

Vladajuću većinu u Skupštini Vojvodine čine Srpska napredna stranka sa koalicionim partnerima, Socijalistička partija Srbije sa koalicionim partnerima i Savez vojvođanskih Mađara.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Budžet Vojvodine za 2018. godinu 68,5 milijardi dinara

Izvor: N1 televizija, 21.Dec.2017

Poslanici Skupštine Vojvodine usvojili su budžet pokrajine za 2018. godinu od 68,5 milijardi dinara (574,1 miliona evra)...Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je da će budžet za 2018. godinu biti veći za pet milijardi dinara (oko 41,9 miliona evra) u odnosu na ovogodišnji..."Budžet...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.