Skupština Vojvodine odlučuje o deklaraciji verovatno u maju

Izvor: Blic, 23.Apr.2013, 18:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština Vojvodine odlučuje o deklaraciji verovatno u maju

Skupština Vojvodine odlučivaće o deklaraciji o zaštiti ustavnih i zakonskih prava pokrajine verovatno u maju, posle razmatranja tog dokumenta na sednici skupštinskog odbora za ustavno-pravna pitanja, izjavio je danas predsednik pokrajinskog parlamenta i lider Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor.

Taj odbor, koji koji bi trebalo da bude konstituisan na sednici Skupštine Vojvodine 25. aprila, razmatraće tekst predložene deklaracije i eventualne amandmane na taj >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dokument da bi skupština potom mogla da odlučuje, rekao je Pastor u emisiji “Jedan na jedan” Radio-televizije Vojvodine.

Napominjući da je po pitanju te deklaracije situacija drugačija nego posle njenog nastanka, jer je proteklih dana učinjeno dosta napora da se rasprava o toj vrućoj političkoj temi vrati u institucije, on je istakao da će rasprave u tom odboru i u skupštini biti prilika za “razjašnjavanje o nizu otvorenih pitanja”.

Na pitanje o tome šta bi mogao da bude konačni cilj cele te priče o deklaraciji, Pastor je odgovorio da ne zna kakvi su ciljevi njenih kreatora a njegov cilj je da taj dokument dođe u skupštinsku raspravu na “jedan civilizovan način i u toj raspravi dobije obrise iza kojih se stručno-politički mora stati”.

On je napomenuo da bi najrealnije bilo da ta skupštinska rasprava bude krajem maja i naglasio da je za njega to samo “početak priče” jer, kako je rekao, ima “čitav niz otvorenih pitanja na koje moramo tražiti odgovore, te odgovore dogovarati sa republičkom vladom i pretočiti ih u propise”.

SVM izneće svoje stavove o deklaraciji na sednicama skupštinskog odbora i u skupštinskoj raspravi, rekao je Pastor i dodao da ta stranka permanentno ukazuje na otvorene probleme i pokušava da traži rešenja.

On je, međutim, napomenuo da ta deklaracija “nije bila potrebna jer ona, sem tog palijativnog, generalnog, deklarativnog stava i ukazivanja na otvorene probleme, ne rešava probleme”.

Pastor je napomenuo i to da je, s druge strane, trebalo verovatno da se izvrši “neka vrsta pozicioniranja, u odnosu na sopstvenu situaciju” i kako je rekao, “pretpostavlja da je to bila namera pesnika kada je definisao pesmu”.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.