Skupština Srbije 2018. godine usvojila 218 zakona i međudržavnih sporazuma

Izvor: NoviMagazin.rs, 02.Jan.2019, 13:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština Srbije 2018. godine usvojila 218 zakona i međudržavnih sporazuma

Skupština Srbije tokom 2018. godine usvojila je 218 zakona i međudržavnih sporazuma i donela 80 odluka.

Tokom prolećnog zasedanja i vanrednog zasedanja tokom leta parlament je usvojio 106 zakona i sporazuma, dok je tokom jesenjeg zasedanja usvojeno 112.

Među usvojenim zakonima je i ukidanje zakona o privremenom smanjenju penzija, kao i zakon kojim se do kraja 2019. godine produžava zabrana zapošljavanja u državnim službama.

Usvojen je i Zakon o finansijskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << podršci porodicama sa decom koji je na proteste izveo oštećene trudnice i majke zbog novog načina obračunavanja primanja, a zbog kojeg pojedine na mesečnom nivou dobiju svega 1.000 dinara.

Skupština je ove godine usvojila i Zakon o zaštiti podataka o ličnosti koji je naišao na kritike i za koji je sada već bivši poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić rekao da ima brojne manjkavosti, nelogičnosti i nedoslednosti koje ga čine praktično neprimenjivim.

Kao najproblematičnije se navodi mogućnost zadiranja u privatnost građana u situacijama kao što su zaštita nacionalne bezbednosti, odbrane, javne bezbednosti, prava i sloboda drugih lica.

Poslanici su prošle godine usvojili i izmene i dopune Zakona o bezbednosno-informativnoj agenciji (BIA), koje su naišle na oštre kritike jer predviđaju da akt o sistematizaciji i uređenju radnih mesta donosi direktor BIA uz prethodnu saglasnost Vlade Srbije.

Skupština je usvojila i Zakon koji omogućava izgradnju stanova za snage bezbednosti pod povoljnijim uslovima i to u Beogradu, Novom Sadu, Vranju, Nišu, Kraljevu i Kragujevcu. Kako je najavljeno, cena stanova po kvadratu neće biti veća od 500 evra.

Skupština je usvojila i Zakon o dobrovoljnom vatrogastvu koji propisuje formiranje dobrovoljnih vatrogasnih društava, čiji su članovi spremni da učestvuju u gašenju požara, ali i u vanrednim situacijama kada je potrebna pomoć MUP-u.

Ovogodišnje zasedanje parlamenta bilo je burno, vrlo često na ivici incidenata, polemika se najmanje vodila o brojnim zakonima, a najviše su se razmenjivale optužbe opozicije i vlasti.

Poslednja sednica parlamenta završena je 7. decembra usvajanjem budžeta za 2019. godini i još 60 tačaka dnevnog reda. Posle te sednice, iako je jesenje zasedanje trajalo do 30. decembra, nije bilo sastajanja poslanika u plenumu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Skupština Srbije 2018. godine usvojila 218 zakona i medjudržavnih sporazuma

Izvor: Beta, 02.Jan.2019

Skupština Srbije tokom 2018. godine usvojila je 218 zakona i medjudržavnih sporazuma i donela 80 odluka.Tokom prolećnog zasedanja i vanrednog zasedanja tokom leta parlament je usvojio 106 zakona i sporazuma, dok je tokom jesenjeg zasedanja usvojeno 112.Medju usvojenim zakonima je i ukidanje zakona...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.