Skupština: O amandmanima na izmene zakonika

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Okt.2010, 10:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština: O amandmanima na izmene zakonika

BEOGRAD -

Skupština Srbije počela je danas raspravu o amandmanima na izmene i dopune Zakonika o krivičnom postupku koje predviđaju da maksimalno trajanje pritvora u skraćenom postupku bude produženo sa sadašnjih osam na 30 dana.

Izmenama će biti omogućeno i određivanje pritvora za dela za koja je zaprećena kazna veća od pet godina zatvora. Do sada je pritvor određivan za krivična dela za koja je zaprećena kazna od 10 godina zatvora.

U načelnoj raspravi, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << poslanici vladajuće koalicije ocenili su da će izmene Zakonika o krivičnom postupku omogućiti efikasnije delovanje državnih organa u borbi protiv nasilja.

Opozicija je najavila da neće podržati predložene izmene, dok je Liberalno demokratska partija saopštila da će glasati za zakon, nakon što su prihvaćena njihova dva amandmana.

Na izmene i dopune Zakonika o krivičnom postupku podneto je ukupno 14 amandmana.

LDP glasa za izmene zakonika jer je preciziran

Poslanici Liberalno-demokratske partije (LDP) glasaće za izmene Zakonika o krivičnom postupku koje predviđaju da maksimalno trajanje pritvora u skraćenom postupku bude produženo sa sadašnjih osam na 30 dana, pošto su prihvaćena oba amandmana te partije.

U saopštenju LDP-a navodi se da je prihvatanjem tih amandmana zakon precizniji, jer je vezana mogućnost izricanja i produženja pritvora za dela za koja je predviđena kazna duža od pet godina zatvora samo ukoliko su to dela sa elementima nasilja.

"Time smo postigli garancije da će se voditi borba protiv svih vrsta nasilja, ali da neće biti stvorena mogućnost da se preširokom primenom pritvora dovedu u opasnost osnovna ljudska prava i slobode", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se kaže i da se borba protiv nasilja ne može završiti samo na izmenama tog zakonika, "na pendreku i pritvoru".

"I dalje smatramo da država nema pravo da se bavi samo posledicama i da mora otvoreno da govori o uzrocima problema koji razara naše društvo. To nije samo pitanje za žandarme, dežurne tužioce i istražne sudije, niti problem preživljavanja jednog fudbalskog derbija", navodi se u saopštenju.

Predlog zakona za suzbijanje nasilja

LDP ističe da ostaje pri predlogu zakona o suzbijanju nasilja koji je zvanično uputila skupštinsku proceduru i očekuje da taj predlog bude na dnevnom redu po hitnom postupku.

"Predložili smo zakon koji precizno definiše nadležnosti države i omogućava efikasno delovanje kako bi se nasilje suzbilo. To znači da LDP želi da imamo posebno tužilaštvo, posebne policijske jedinice i posebno sudsko odeljenje pri Višem sudu u Beogradu u kojem bi svi bili specijalizovani za ove odlike krivičnog dela", kaže se u saopštenju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.