Skupo praznovanje - kako preživeti januar

Izvor: RTS, 06.Jan.2020, 17:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupo praznovanje - kako preživeti januar

Januar je mesec sa najviše slavlja i praznika, ali zbog povećane potrošnje, i najskuplji mesec u godini. Za većinu građana, pokrivanje prazničnih troškova predstavlja pravi izazov, pa mnogi u šali kažu da je to i najduži mesec. Kako bi se koliko-toliko sačuvao kućni budžet, stručnjaci savetuju planiranje troškova i umerenost u kupovini.
Iako je tek počeo - napunio je korpe i gotovo ispraznio >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << novčanike. Većina je dala sebi oduška, troši se više od zarađenog.

"Ja koliko imam ,toliko potrošim. Ne bih se složila sa tom idejom, da ostajemo bez novca. Pa dobro, sad potrošimo, posle moramo da prištedimo.
Troši se nenormalno, malopre sam prošla kroz pijac, to je katastrofa. Ne štedimo, volimo praznike", kažu građani Kruševca i Kragujevca.
A vole ih i trgovci. Akcije, sniženja, odloženo plaćanje, mamac su za potrošače. Prodaje se sve, najviše hrana.
"Išlo je dosta delikatesa, svežeg mesa, voća, povrća, pića. Sve u svemu, praznično", ističe Biljana Novović prodavačica iz Kruševca.
"Pa da, u januaru imamo povećanje prometa od nekih 15 do 20 odsto i dosta se kupuje za Božićne praznike", ističe trgovac Nikola Radomirović iz Kragujevca.
Povećana potrošnja karakteristična je za januar, a u igri - pozajmice, čekovi, kartice. Prema statistici, potrošimo i do dve prosečne zarade.
"Mnogo slavlja, mnogo datuma koje obeležavamo i gde mi idemo u preterivanje i u poklonima i u materijalnim vrednostima i previše hrane na trpezi. U svemu preterivanje" kaže Cvijeta Jovanović, sociolog.
Na umerenost i finansijsku realnost pozivaju i ekonomosti. Građanima savetuju da pedantno planiraju kućni budžet
"Da prave prioritete, naročito u ovim prazničnim danima, jer treba dočekati februar, da ne troše novac unapred, odnosno, da ne troše ono što nisu zaradili", naglašava prof. dr Petar Veselinović, ekonomista.
A kada se raskite jelke i prođe praznična euforija, redukuje se i potrošnja. Kupuju se uglavnom osnovne namirnice i čeka plata u februaru.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.