Skupo grejanje na gas

Izvor: RTS, 31.Okt.2012, 17:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupo grejanje na gas

Samo 400 domaćinstava u Nišu koristi gas sa mreže koju je izgradilo rusko preduzeće "Jugorosgas". Kapacitet gradske mreže je 8.000 korisnika, ruskoj firmi prioritet je proširenje, ali je građanima je gas još uvek skup.

Porodica Slobodana Ristić jedna je od retkih koja je grejanjem na gas već treću sezonu zadovoljna.  Slobodan kaže da je jedina mana što cena gasa varira u odnosu na kvalitet, odnosno, kaloričnu moć gasa.

Prošle zime Ristići su za pet >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << meseci grejanja površine od 140 kvadrata platili ukupno 120.000 dinara.

"Isplativost je vezana za neku drugu stranu, a to je energetska efikasnost cele ove zgrade. Urađena je izolacija, a mi smo sveli gubitke na minimum", kaže Slobodan Ristić.

Priključak na gas košta 76.000 dinara, ali ni plaćanje u ratama za mnoge u Srbiji nije povoljno. Jugorosgas, najavljuju nastavak gasifikacije uprkos iskorišćenosti mreže od samo per odsto.

Direktor Jugorosgasa Vladimir Koldin kaže da efekat distribucije može da se ostvari samo na nivou 10.000 potrošača, i da je taj efekat trenutno loš, ali da se mora raditi za budućnost.

Za većinu stanovnika Panteleja, naselja do kog je gas stigao, grejanje na drva ili ugalj još uvek je isplativije, iako su svesni svih pogodnosti.

"Grejao bi se ja, drage volje, baš me briga pustiš lepo i uživaš, ali da mogu da platim", kaže Dušan Janković.

Gradonačelnik Niša Zoran Perišić kaže da će ljudi postati ekološki svesniji kada se popravi ekonomska situacija u zemlji i gradu.

"Nadam se da će građani izabrati gas, da ne bismo morali da gledamo vazduh koji dišemo, kako je nekad govorio Duško Radović", kaže Perišić.

Razmišljajući o ekologiji, i o profitu naravno, rusko preduzeće ponudilo je gradu da gasom snabdeva autobuse graskog prevoza.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.