Skuplje grejanje u Valjevu

Izvor: RTS, 29.Okt.2012, 17:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skuplje grejanje u Valjevu

Grejanje u Valjevu od 1. novembra biće skuplje za 15 odsto i koštaće 86 dinara po kvadratnom metru bez PDV-a. Dugovi potrašača do sada porasli su do 100 miliona dinara. Iako Toplana posluje na ivici likvidnosti, u novoj grejnoj sezoni biće upaljen i novi kotao od 50 megavata.

Toplana u Valjevu teško funkcioniše, a nadležni kažu da korisnici za grejanje duguju oko 100.000.000 dinara, dok Toplana duguje novac Republičkim robnim rezervama za 2.600 tona mazuta.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
U milionskim ciframa je i dug poslovnim bankama za kredite i drugim dobavljačima za energente. Novo rukovodstvo podnelo je 1.300 tužbi protiv neredovnih platiša.

Direktor JKP "Toplana" u Valjevu Ivko Stojković kaže da postoje pojedinačna dugovanja blizu 450.000 i 500.000 dinara, kao i da su svi najveći dužnici tuženi.

"Imamo ogroman broj tužbi. U proseku svaki tuženi građanin ima dve tužbe i sada će imati treću", dodaje on.

Od 1. novembra grejanje će biti skuplje za 15 odsto. U skladu sa uredbom Vlade, koštaće 113 i po dinara sa PDV-om po kvadratnom metru stana. Zakonom nije dozvoljeno dotiranje javno-komunalnim preduzećima iz gradskog budžeta. Na ime investicije u novi kotao od 50 megavata, izdvojeno je 14,5 miliona dinara i to je Toplanu trenutno izvuklo iz blokade.

"To su sve samo prenošeni dugovi bez rešavanja suštinskih problema. Toplana je unutar firme loše organizovana, ne celishodno. Mora duplo da se smanji broj zaposlenih i da se rigoroznim merama svedu plate na podnošljiv nivo da bi firma opstala", kaže Dragoljub Krstić, zamenik gradonačelnika Valjeva.

Na daljinskom sistemu grejanja je 4.000 korisnika, što je oko 18 odsto domaćinstava u Valjevu. Za reprogramiranje duga na 24 rate javio se neznatan broj potrošača. Gradski čelnici i mendžment preduzeća tvrde da će ovu grejnu sezonu pregurati, ali opstanak Toplane zavisiće od radikalnih sistemskih promena.

 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.