Skupili novac da drugu otplate harmoniku

Izvor: RTS, 30.Nov.2016, 16:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupili novac da drugu otplate harmoniku

U smederevskom Centru za kulturu u petak koncert će održati učenici muzičke škole "Kosta Manojlović". U dogovoru sa profesorima, odlučili su da sav prihod od nastupa iskoriste za otplatu harmonike svog druga Mileta Đurđevića.
"Harmonika je moj život i ono što me ispunjava", kaže Mile Đurđević.

A tek su se upoznali. Sa ovom harmonikom Mile provodi najmanje šest sati dnevno. Kupili >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su mu je roditelji, na kredit, ali nisu u mogućnosti da je isplate do kraja.
"Ja potičem iz jedne skromne porodice iz Osipaonice, sela, tako da je mojom roditeljima malo teže bilo malo teže da je isplate pošto je i moja starija sestra na fakultetu", kaže Mile Đurđević, učenik.
Ideja da se organizuje humanitarni koncert koji će mu pomoći da ispati svoju harmoniku, potekla je od njegovih drugara. Ima ih 70 u sva četiri razreda srednje mužičke škole i svi su prijavili učešće.
Ima dve sestre i obe imaju muzičkog dara, a prva su generacija u svojoj porodici sa talentom. Ovaj petnaestogodišnjak nastupao je na 22 takmičenja od kojih je 19 puta bio najbolji.
"Moje kolege su mi rekle, takvog učenika imaš jednom u životu ili ga nemaš uopšte u klasi", kaže Petar Mirkov, profesor harmonike.
Centar za kulturu besplatno je ustupio svoj prostor, a lokalna samouprava otplatu jednog dela kredita. Profesori će dati svoj doprinos nastupom sa đacima.
"Škola je na neki način imala moralnu obavezu da pomogne tom dečku, zato što je zaista jako talentovan i darovit", kaže Gvozden Eraković, direktor Muzičke škole "Kosta Manojlović".
Spremili su solo - tačke, nastupaće kamerni sastavi, orkestri, etno i solo pevači, ne za novac, ne za pomoć, već za Miletov osmeh kada u rukama drži svoju dragocenu harmoniku. Jer mozda ne zna svet, ali oni znaju da je među njima umetnih takvog ranga.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.