Skupa pravda u Srbiji

Izvor: RTS, 29.Jun.2013, 21:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupa pravda u Srbiji

U slučaju da moraju svoja prava da brane na sudu, najmanje milion građana Srbije ne bi imalo novca da plati takse. Tu pripadaju i nekoliko desetina zaposlenih čija su preduzeća u blokadi, stotinak hiljada radnika kojima gazde ne uplaćuju ni plate ni doprinose, stariji građani koji nisu ispunili uslove za penzionisanje i skoro 700.000 nezaposlenih, koji nemaju pravno na naknade sa biroa.

Najmanje milion građana Srbije ne bi imalo novca da plati takse i troškove za advokata >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u slučaju da moraju svoja prava da brane na sudu, što im pravdu praktično čini nedostupnom.

U tu grupu spadaju nekoliko desetina zaposlenih čija su preduzeća u blokadi, radnici kojima gazde ne uplaćuju ni plate ni doprinose, stariji građani koji nisu ispunili uslove za penzionisanje i gotovo 700.000 nezaposlenih, koji nemaju pravo na naknade sa biroa.

Pravnici kažu da se građani često odlučuju da stopiraju sudski proces sve dok ne prikupe novac za angažovanje advokata ili plaćanje sudskih taksi.

Brakorazvodna parnica Dušicu Stefanović koštala je mnogo vremena, novca i živaca. Podnela je zahtev za razvod braka, a problemi su počeli kada je ostala bez posla.

"Bilo je neophodno plaćati te sudske troškove, naravno advokate, svaki podnesak je jako puno koštao, tako da sam bila prinuđena da odustanem od samog procesa. Da povučem taj predlog za razvod, u stvari tužbu za razvod, da bi doživela na kraju da suprug to uradi", kaže Dušica Stefanović.

Srbija, prema podacima iz decembra 2012. godine, ima više od 750.000 nezaposlenih. Među njima su i radnici propalih firmi koji se često ne usuđuju da brane svoja prava pred sudom jer nemaju novca ni za advokate, ni za sudske takse.

"Kada bi manjnski akcionari vodili spor oko vrednosti i dokazivanja svojih udela, može da bude 300 do 400.000 dinara taksa što je za njih misaona imenica. Juče sam imao primer radnika koji je rekao da nije primio 132 meseca svoju zaradu. Šta on može da plati?", pita se Slavko Jelovac iz Advokatske komore Beograda.

Skupe sudske takse 

Oni koji se odluče da presaviju tabak i uđu u sudski postupak moraju da vode računa o troškovima. Tako na primer, sudska taksa u sporovima za razvod braka iznosi 2.660 dinara, a taksa u sporovima o otkazu ugovora o najmu oko 2.000 dinara.

Svemu tome treba dodati i advokatske tarife. U parnici je izlazak advokata na ročište minimum 7.500 dinara i povećava se na nekoliko desetina hiljada, u zavisnosti od vrednosti spora. Za razvode i radne sporove, za jedno ročište advokatu pripada 18.000 dinara.

"Oni koji su siromašniji i rade na primer u nekoj prodavnici, mislim da oni teško pokreću postupke. Dakle, oni se odlučuju da nepravda pobedi i da oni nastave svoj život, znajući da se nešto tako nepravedno desilo", objašnjava Goran Miletić iz Koalicije za pristup pravdi.

Građani mogu biti oslobođeni troškova sudskog postupka. Tom prilikom cene se lična primanja, vrednost spora, broj izdržavanih osoba i ukupno imovinsko stanje.

Zakonom o besplatnoj pravnoj pomoći, koji je u pripremi, biće utvrđena lista onih koji će moći da računaju na takvu podršku države. U resornom ministarstvu ističu da će to biti građani koji su lošeg imovinskog stanja, i da je logično da je to grupa građana kojima se mora pružiti takva vrsta pomoći.

"Naravno, tu su i ranjive grupe, žrtve nasilja, trgovine ljudima i sve one druge kategorije stanovništva za koje će zakon propisati jasne kriterijume o ispunjenosti tih uslova da dobiju besplatnu pravnu pomoć. Ceniće se naravno ta ispunjenost u svakom konkretnom slučaju", kaže pomoćnica ministra pravde i dražavne uprave Ljiljana Blagojević.

Predlog zakona predviđa da građani imaju pravo na besplatnu pravnu pomoć tokom celog sudskog postupka, tj. do pravosnažne odluke suda i u postupcima po vanrednim parvnim lekovima.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.