Skup o pomoći osobama s invaliditetom u vanrednim situacijama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Dec.2019, 18:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skup o pomoći osobama s invaliditetom u vanrednim situacijama

Jedan od načina da se unapredi položaj osoba sa invaliditetom je uređenje pravne regulative i donošenje novih akcionih planova kako bi se to pitanje rešavalo sistemski, rečeno je danas na skupu "Osobe sa invaliditetom i vanredne situacije" u Beogradu.

Izvršna direktorka Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom (NOOIS) Ivanka Jovanović istakla je da je praksa pokazala da su osobe sa invaliditetom u slučaju elementarnih nepogoda i katastrofa u velikom riziku, ali da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << se sada više radi na tom problemu.

"Teško je obezbediti brzu i sigurnu evakuaciju iz ugroženih objekata, ili biti brza reakcija kada nestane struja i slično, službe za spašavanje često nisu dovoljno edukovane i informisane na koji način da pruže pomoć, ali je važno da radimo da se propisi počnu bolje primenjivati u praksi", rekla je Jovanović.

Prema njenim rečima, i kada se govori o drugim kategorijama invalidnosti, kao što su lica koja ne vide i ne čuju, onda se nailazi na problem primanja informacija putem medija, i dodaje da se čine koraci za unapređenje ovog vida problema.

"Potrebno je da se ova oblast poboljša, a jedan od načina je da se radi na široj primeni propisa i mi radimo sa Sektorom za vanredne situacije", izjavila je Jovanović.

Ona je dodala da je neophodno da se kontinuirano radi na podizanju svesti o problemima sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom.

"Mi smo u okviru projekta koji je podržan od strane misije OEBS-a uradili animaciju koja će pomoći osobama sa invaliditetom u vanrednim situacijama, a postoji i porodični priručnik o reagovanju u vanrednim situacijama na Brajevom pismu, istovremeno i u audio formatu", naglasila je Jovanović.

Predsednica Upravnog odbora Saveza udruženja Srbije za pomoć osobama sa autizmom Vesna Petrović istakla je da je velika odgovornost na roditeljima i da je potrebno da se edukacije prošire, jer su osobe sa invaliditetom, posebno sa intelektualnim poteškoćama najviše oslonjene na roditelje.

Ona je dodala da je štampanje brošura koje bi se direktno distribuirale na adresu roditelja, jedan od načina za pozitivnije korake u rešavanju problema osoba sa invaliditetom.

Stručni saradnik NOOIS-a i član Komiteta Ujedinjenih nacija za prava osoba sa invaliditetom, Damjan Tatić poručio je da je novi Zakon kojim se uređuje reagovanje nadležnih službi u slučaju prirodnih katastrofa i vanrednih situacija prepoznao osobe sa invaliditetom kao jednu od ranjivih delova populacije.

"Od 2016. godine preporuka Komiteta je bila da se osobe sa invaliditetom ne zaborave, i da strategije u slučaju nepogoda moraju da budu pristupačne za svaku osobu koja ima neku vrstu invaliditeta", rekao je Tatić.

Kako je dodao, važno je da se kontinuirano radi na edukacijama i na uvođenju jednoobraznog broja za pozive u slučaju nepogoda.

"Nije lako obezbediti da prevodioci za gluve osobe budu stalno uz njih, a postoji dosta objekata koje nisu pristupačne, pa u tom pogledu treba razraditi i sistem evakuacije", rekao je Tatić.

Šef Odeljenja za demokratizaciju Misije OEBS u Srbiji Džon Klejton istakao je da osobe sa invaliditetom treba da budu ravnopravni članovi društva i da je primrno da se obezbede jednake mogućnosti za sve.

Nacionalna organizacija osoba sa invaliditetom Srbije (NOOIS) svakodnevno radi na uključivanju što više osoba sa invaliditetom u društvene okvire, poštujući njihova ljudska prava i nediskriminaciju.

NOOIS okuplja 15 republičkih saveza i više od 800.000 građana Srbije, koji imaju neku vrstu invaliditeta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.