Skup: Istopolni brakovi nisu luksuz i ne nanose štetu

Izvor: N1 televizija, 14.Sep.2018, 14:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skup: Istopolni brakovi nisu luksuz i ne nanose štetu

Zakon o registraciji istopolnih zajednica nije luksuz, a njegovim usvajanjem bi se unapredio položaj većeg broja građana u Srbiji, ocenjeno je na međunarodnoj konferenciji u Beogradu koja se održava u okviru Beogradske nedelje ponosa.

Jelena Vasiljević iz organizacije Labris kazala je da su još 2011. godine pripremili nacrt zakona, za koji su sada oformili novu radnu grupu koja je unapredila njegove odredbe, a koji u narednih mesec dana planiraju da obrazlože predstavnicima >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << vlasti.

"Međutim, čim se objavi priča o registrovanom partnerstvu i čim se čuje 'gej brakovi', država se povuče pet koraka unazad", rekla je Jelena Vasiljević.

Direktor za Evropu organizaije Civil Rights Defenders-a Goran Miletić ocenio je da je sada pravo vreme da se donese zakon o registraciji istopolnih brakova.

"To nije eskluzivitet, to nije luksuz, taj zakon ne nanosi štetu nikome, jer neće niko izgubiti ako ja ili neko drugi može da registruje svoju zajednicu i zaštiti svoja prava", rekao je Miletć.

On je podsetio da su 2013. godine organizovali sastanak sa predstavnicima vlasti kojima su tada predstavili Nacrt zakona koji je uradio Labris i da je tada naišao na "veliko odobravanje".

"Ako se načelno slažemo da smo protiv diskriminacije, onda ne možemo da ostavimo neregulisana prava dva muškarca ili dve žene koji žive u zajednici", kazao je Miletić.

Ukazao je i da je na osnovu Akcionog plana i strategije prvencije i zaštite predviđeno da se do 2017. godine zarši nacrt zakona.

Prema njegovim rečima, usvajanje takvog zakona je i međunarodna obaveza Srbije, posebno kada se ima u vidu da je Evropski sud za ljudska prava doneo presudu kojom je omogućio sklapanje istopolnih brakova u zemljama EU u kojima je to dozvoljeno i obavezao ostale države članice da takve brakove prihvate.

Savetnica poverenice za zaštitu ravnopravnosti Tatjana Jokanović kazala je da je 15 zemalja EU usvojilo propise kojima se regulišu istopolni brakovi, da je 11 prepoznalo istopolne zajednice, među kojima je i Hrvatska, a da se ostale zemlje nisu postigle koncenzus o tom pitanju.

Ona je kazala da istraživanja poverenika pokazuju da 12 odsto građana pripadnike LGBT+ zajednice vidi kao najdiskriminisanije u društvu, a da od ukupnog broja pritužbi 6,6 odsto stiže zbog diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije.

"To je dokaz da se takva diskriminacije retko prijavljuje i mi moramo da podstaknemo dijalog u društvu, jer su različita tumačenja plod nerazumevanja", kazala je Tatjana Jokanović.

Jovanka Todorović iz organizacije Gayten-LGBT objasnila je za agenciju Beta da zakon o registraciji istopolnih zajednica, zapravo znači rešavanje većeg broja problema ljudi iste seksualne orijentacije koji već žive u zajednici.

"U prvom redu reguliše se pravo na izdržavanje, dakle ako jedan partner nema posao da ga drugi partner izdržava. Takođe daje pravo nasleđivanja i omogućio bi posete bolnicama ili na primer zatvorima, na šta do sada nisu imali pravo jer nisu tretirani kao članovi porodice", kazala je Jovanaka Todorović i dodala da nacrt zakona ne omogućava usvajanje deteta partnera.

Međunarodnoj konferenciji su prisustvovali predstavnici brojnih nevladinih organizacija, među kojima iz Crne Gore, Hrvatske i Grčke, profesori Kolumbija univerziteta, ali ne i predstavnici države.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Zakon o registraciji istopolnih zajednica nije luksuz

Izvor: EurActiv Srbija, 14.Sep.2018

Zakon o registraciji istopolnih zajednica nije luksuz, a njegovim usvajanjem bi se unapredio položaj većeg broja gradjana u Srbiji, ocenjeno je 14. septembra na medjunarodnoj konferenciji u Beogradu koja se održava u okviru Beogradske nedelje ponosa. U EU je 15 zemalja usvojilo propise kojima se regulišu...

Nastavak na EurActiv Srbija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.