Škundrić obmanuo javnost o sporazumu sa Rusima

Izvor: Blic, 11.Avg.2010, 21:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Škundrić obmanuo javnost o sporazumu sa Rusima

Kompanija „Komiko oil”, koja planira da u Smederevu gradi rafineriju nafte, neće morati da čeka na početak radova do 2012. godine, kako je pre dva dana naveo ministar energetike Petar Škundrić. On je juče za „Blic” izjavio da američko-holandski konzorcijum može da počne sa gradnjom čim dobije energetsku dozvolu.

Ministar energetike je ovo istakao samo 24 časa nakon što je za jedne dnevne novine rekao da je Srbija prodajući Naftnu industriju Srbije obećala Rusiji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da se nove rafinerije ne mogu graditi dok NIS ne završi modernizaciju postrojenja u Pančevu. Ovako nešto se, međutim, u kupoprodajnom ugovoru o NIS-u nigde ne navodi, pa eventualna usmena obećanja naše strane (koju je predvodio SPS) Rusima tokom pregovora o prodaji NIS-a da neće biti gradnje nove rafinerije do 2012. godine, padaju u vodu. Pogotovu zato što je prostornim planom Srbije predviđena gradnja još jedne rafinerije. U Ministarstvu ekologije nam je potvrđeno da će se taj zakon naći u septembru pred poslanicima.

Tim povodom, Radomir Radivojević, zamenik generalnog direktora „Komiko Oila”, za „Blic” kaže da kompanija i dalje ima čvrstu nameru da gradi rafineriju u Smederevu.

- Sve barijere koje su bile na lokalu u proteklih godinu dana sada su otklonjene. Ovo je grinfild investicija koja je podjednako korisna i važna kako za grad Smederevo tako i za državu Srbiju. Naravno, pročitali smo izjavu ministra Petra Škundrića u dnevnim novinama i mišljenja smo da ministar nije imao sve potrebne, pa ni dobre informacije - istakao je juče Radivojević.

U Smederevu u lokalnoj samoupravi u sredu ni gradonačelnik ni njegovi saradnici nisu imali komentar na mogući najnoviji obrt u drami oko izgradnje rafinerije koja ovde, s kraćim prekidima, traje još od prošlog leta.

Ipak, ako je verovati ministru energetike, čini se da će na ovu dramu uskoro biti stavljena tačka.

- Ministarstvo energetike Srbije izdaće kompaniji „Komiko oil” energetsku dozvolu za izgradnju rafinerije nafte u Smederevu čim dobije svu potrebnu dokumentaciju - potvrdio je za „Blic” Škundrić.

On je kazao da nema nikakvih prepreka da „Komiko oil” po dobijanju svih potrebnih saglasnosti odmah započne izgradnju rafinerije u Srbiji.

- Ukoliko bi „Komiko oil” već sutra pribavio sve potrebne saglasnosti i krenuo u izgradnju rafinerije najkraći rok kad bi ona mogla da počne rad je tri godine. U skladu s tim međudržavni sporazum Rusije i Srbije nije prepreka realizaciji te investicije - kazao je Škundrić. Ministar energetike Srbije se još jednom pozvao na taj sporazum i podsetio da je sporazumom vlada Srbije i Rusije određeno da se, dok traje rekonstrukcija rafinerija NIS-a, neće menjati uslovi na srpskom tržištu. Ipak, kako nam je objašnjeno u Ministarstvu energetike, to se ne odnosi na gradnju nove rafinerije.

Škundrić je takođe potvrdio da je kompanija „Komiko oil” zatražila od Ministarstva energetike izdavanje energetske dozvole za izgradnju rafinerije nafte u Smederevu i da su nadležne službe u ministarstvu zatražile dopunu dokumentacije, koju do danas nisu dobile.

Investicija od 250 miliona dolara

Prema ranijim informacijama, izgradnja rafinerije je investicija vredna oko 250 miliona dolara, planirano je da u rafineriji bude zaposleno oko 700 ljudi, a na samoj izgradnji radilo bi 2.000 radnika. „Komiko oil” je za zakup građevinskog zemljišta u industrijskoj zoni Smedereva ponudio 4,25 miliona dolara, a sa kompanijom „Transnafta” potpisao je memorandum vredan 15 miliona dolara za izgradnju kraka gasovoda od Pančeva do Smedereva.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.