Škundrić: Gas treba da poskupi

Izvor: RTS, 17.Sep.2010, 17:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Škundrić: Gas treba da poskupi

Potrebno je promeniti cene gasa u Srbiji, ali voditi računa da se to ne odrazi na inflaciju, izjavio ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić. Ministar ukazao da najveći problem kod cene gasa predstavlja razlika kursa dolara i dinara.

Ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić izjavio je da postoji potreba za korigovanjem cene gasa u Srbiji, kao i da je potrebno naći logično i socijalno odgovorno rešenje.

Ministar Škundrić je na konferenciji za novinare >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Vladi Srbije rekao da se, kada je u pitanju donošenje odluke o poskupljenju gasa, vodi računa da nema udara na ostale cene i da se to ne odrazi na inflaciju.

Ministar je ukazao da najveći problem kod cene gasa predstavlja razlika kursa dolara i dinara.

Škundrić je izjavio da su daljinski sistemi grejanja pripremljeni za predstojeću grejnu sezonu, da su sve toplane izvršile remonte i obezbeđene su odgovarajuće količine energenata - gasa, uglja, mazuta.

"Najveći korisnici mazuta su već povukli potrebne količine tog energenta", rekao je ministar i istakao da jedan broj toplana ima probleme sa dugovima iz prethodnih grejnih sezona.

Škundrić je apelovao na lokalne samouprave i potrošače da plate ono što potroše, kako bi sistemi grejanja mogli nesmetano da funkcionišu.

Memorandum za daljinsko grejanje

U Vladi Srbije je potpisan Memorandum o razumevanju između Republike Srbije i "KFW" banke u vezi sa četvrtom fazom programa "Rehabilitacija sistema daljinskog grejanja u Srbiji", kojim se predviđa ulaganje oko 58 miliona evra.

Memorandum su potpisali ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić, državni sekretar Ministarstva finansija Slobodan Ilić i direktor kancelarije "KFW" banke u Beogradu Jirgen Velšof.

U četvrtoj fazi programa "Rehabilitacija sistema daljinskog grejanja u Srbiji" biće uloženo oko 58 miliona evra u sisteme daljinskog grejanja u toplanama u 18 gradova i opština u Srbiji.

Od toga će neke od njih dobiti sredstva na osnovu povoljnog zajma, dok će jedan broj njih dobiti bespovratna sredstva.

Škundrić je prilikom potpisivanja rekao da je reč o povoljnom zajmu sa kamatnom stopom od 2,5 odsto i sa "grejs" periodom i rokom otplate od 12 godina.

Primena tog programa započeta je 2001. godine, a sprovode ga nemačka razvojna banka "KFW", Ministarstvo finansija Republike Srbije i Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije.

Kroz prvu i drugu fazu programa uloženo je 17,7 miliona evra u rehabilitaciju sistema daljinskog grejanja u Beogradu, Nišu i Novom Sadu.

U okviru treće faze programa "Rehabilitacija sistema daljinskog grejanja u Srbiji", Nemačka preko "KFW"-a finansira rehabilitaciju sistema daljinskog grejanja u šest gradova i opština Srbije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.