Skromne subvencije za poslovni početak

Izvor: Danas, 09.Okt.2014, 13:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skromne subvencije za poslovni početak

Užice - Petoro mladih Užičana dobili su po 200.000 dinara iz gradskog budžeta za pokretanje sopstvenog biznisa. Javnom pozivu mladim i nezaposlenim licima sa područja grada o dodeli subvencija za samozapošljavanje, koji je bio otvoren do 1. avgusta, prijavilo se dvadeset troje, a njih petoro je podržano skromnim iznosima.

Oni će iskoristiti novac za zapošljavanje u kamenorezačkoj radnji, otvaranje agencije za projektovanje i održavanje zelenih površina, agencije koja >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << će se baviti prikupljanjem i tretmanom neopasnog materijala, ali i za proizvodnju domaćih kora, pica i tortilja, kao i za otvaranje kozmetičkog i frizerskog salona.

Grad je iz budžeta izdvojio milion dinara za podsticaj omladinskog preduzetništva, a tu ideju su podržali filijala Nacionalne službe za zapošljavanje i Regionalna razvojna agencija Zlatibor, koja je za prijavljene kandidate organizovala obuku za pisanje biznis planova.

Slobodan Jezdić, diplomirani inženjer pejzažne arhitekture, dobio je subvenciju za osnivanje agencije za uređenje i održavanje zelenih, rekreacionih i parkovskih površina.

- Primetio sam da nema dovoljno stručnih firmi koje se bave uređenjem životne sredine, a u našoj blizini su važni turistički centri poput Tare i Zlatibora, kao i veliki broj vikendica, što je veliki potencijal za bavljene tim poslom - kaže Jezdić i dodaje da je finansijska podrška veoma važna pri započinjanju biznisa.

I ideja Sretena Milosavljevića je takođe podržana i on će novac iskoristiti da nastavi porodičnu tradiciju u kamenorezačkoj radnji svog oca.

- Već trideset godina moj otac radi u kamenorezačkoj radnji i želim da nastavim tu tradiciju. Sa njim radim sedam godina i želeo bih da proširim delatnost i da, u zavisnosti od mogućnosti, zaposlim još radnika u našoj radnji - naveo je Milosavljević.

Istakavši da je Užice jedina lokalna samouprava u Srbiji koja je izdvojila novac za omladinsko preduzetništvo i to pre nego što to postane obaveza od 2015. godine, što je predviđeno Nacionalnom strategijom za mlade, Branko Gavrilović, član Gradskog veća, naveo je da grad dodelom tih subvencija „neće rešiti problem velike nezaposlenosti među mladima, ali da su simbolične subvencije podstrek za vreme koja dolazi“.

- Nadamo se da će mladi koji su dobili subvencije imati održive poslove i da će biti u mogućnosti da zaposle i nove radnike - poručio je Gavrilović i najavio da će novi javni poziv za subvencionisanje poslovnih ideja mladih biti raspisan iduće godine.

Loša statistika

Jedan od najvećih problema u gradu je visoka stopa nezaposlenosti mladih, zbog čega oni, nakon završenih studija u Beogradu i drugim većim gradovima, izbegavaju da se vrate u Užice. Od ukupno 5.430 nezaposlenih Užičana, prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, njih 1.338 su mladi, od kojih 38,3 odsto poseduje više ili visoko obrazovanje, a 52 odsto diplome trećeg i četvrtog stepena. Statistika Studentskog saveza Užica ukazuje na to da od oko 300 maturanata koji svake godine odlaze iz grada na studije, nakon sticanje fakultetskih diploma vrati se u Užice svega dvadeset petoro.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.