Skrivene sjene na sceni Teatra Kabare u Tuzli 12. januara

Izvor: Nezavisne Novine, 10.Jan.2016, 22:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Skrivene sjene" na sceni Teatra "Kabare" u Tuzli 12. januara

TUZLA - Dokumentarna predstava "Skrivene sjene", koja se bavi problemom nasilja nad ženama i djecom u savremenom bh. društvu, biće prikazana na sceni Teatra "Kabare" u Tuzli 12. januara.

Tekst za predstavu kreiran je nakon iscrpnih intervjua sa socijalnim radnicima, žrtvama nasilja i predstavnicima različitih institucija u BiH.

"Istraživanje teme trajalo je pet mjeseci, nakon čega je urađena ova predstava u kojoj glumci faktički iznose istine žrtava nasilja. >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << Predstava se ne bavi direktnim nasiljem, već njegovim uzrocima i posljedicama, a koje je godinama prisutno u našem društvu. Te tragične priče se kod nas još smatraju tabu temama. Najčešći uzrok je alkohol kao mogući 'okidač' nasilja", kaže Oliver Jović iz Travnika koji je, uz Maju Prelević iz Beograda, koautor predstave.

Događaje koji su direktno ili indirektno doveli do tragičnih događaja u naizgled sasvim običnim porodicama, na sceni će rekonstruisati glumci Matej Baškarad i Renata Ignić iz Travnika i jedna od najboljih mladih glumica u BiH, Dženana Džanić iz Tuzle.

"Predstava 'Skrivene sjene' propituju svijest našeg društva i spremnost na njihovo razotkrivanje. Naš projekt preporučila je, kao izniman za aktuelnu kampanju u borbi za prava žena, organizacija UN Women, tako da će ova predstava biti prikazana u mnogim gradovima zemalja u okruženju", ističe Jović, koji je kao zlatni student diplomirao na Odsjeku za produkciju Akademije dramskih umjetnosti Univerziteta u Tuzli.

"Skrivene scene" imala je dosad priliku vidjeti publika u Travniku, Pančevu, Zenici, Mostaru, Vitezu i Bugojnu, dok će ovog mjeseca biti izvedena i u Novom Sadu.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.