Škoti ipak ne bi iz UK

Izvor: B92, 23.Jun.2014, 14:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Škoti ipak ne bi iz UK

London -- Najnovija istraživanja javnog mnjenja pokazuju da su Škoti sve manje naklonjeni ideji da istupe iz Ujedinjenog kraljevstva.

Istraživanje je sprovedeno manje od 100 dana pred referendum o nezavisnosti,

Dok su ranija ispitivanja pokazala da su Škoti tesno podeljeni u stavu da li bi Škotska trebalo da proglasi nezavisnost, neumorna kampanja Gordona Brauna, jednog od inače najnepopularnijih premijera u Britaniji u poslednjih pola veka, dovela je do toga da Škoti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << počnu da naginju ka ostanku u Uniji.

U industrijskim gradovima Škotske, gde će o sudbini Velike Britanije 18. septembra odlučiti milion još neodlučnih birača, Braun gotovo da nema suparnike. U govorima u gradovima širom Škotske, strasno se založio za ostanak u Velikoj Britaniji upozorivši da Britanija "mesečari" ka raspadu. "Zemlje se gube zbog greške", rekao je Braun sa jakim škotskim akcentom novinarima u Londonu. "Ne dozvolite da ovo postane sukob britanskih političara i Škotske jer to igra na ruku nacionalistima", dodao je on, a preneo Rojters.

I dok političari sprovode kampanje za i protiv nezavisnosti - primetan je i pad popularnosti kampanje "Bolje zajedno", koju predvodi Alster Darling, koji veruje da će glasanje biti tesno, što bi značilo da bi takozvani obični Sskoti "i jare i pare", odnosno nezavisnost bez prekidanja ekonomskih i drugih veza sa Britanijom i napuštanja funte.

"Najidealnije rešenje bila bi nezavisnost, uz sve prednosti zajednice sa Britanijom u vidu diplomatskih odnosa, ekonomije...", kaže za Tanjug Ijan iz Glazgova, koji godinama radi u Londonu.

Sličan stav deli i Vilijam, muzičar iz Edinburga, koji svira gajde na Trafalgaru i koji tvrdi da je ime dobio po Vilijamu Volasu, škotskom borcu za nezavisnost s kraja 13. i početka 14. veka, koga je u filmu "Hrabro srce" igrao Mel Gibson. Zbog tog imena, koje, kako kaže, već generacijama dobija najstariji sin porodice Daglas, Vilijam će glasati za nezavisnost, iako misli da će Škotska više izgubiti nezavisnošću. "Ali, mislim da je došlo vreme da skinemo Engleze sa grbače, stanemo na crtu i vidimo da li zaista možemo sve to što mislimo da možemo", kaže on uz smeh.

Bibliotekarka Meri iz Northemptona veruje da će Škoti napraviti veliku grešku ako istupe iz Velike Britanije i da će to izazvati i nove probleme u Severnoj Irskoj, dok vlasnik jednog londonskog paba, Džonatan, kaže da mu je muka od priča o referendumu i nezavisnosti i da, što se njega tiče, "Škoti mogu da se udave u viskiju i Ajron bruu (vrsta bezalkoholnog pića), pošto će im samo to, možda, ostati ako se osamostale".

I dok običan svet još uvek vaga kako će glasati, umetnici, kako britanski, tako i škotski, žale se na lošu atmosferu. Jedan od najpoznatijih škotskih komozitora Džejms Makmilan kaže da se vodeći škotski umetnici boje da kažu da će zaokružiti "ne" na referendumu. "Ako na vas posle 'istupanja' gledaju kao na kontroverznu pojavu, to će uticati na prodaju karata za koncerte, vaših slika,knjiga,muzike...", rekao je on Tajmu.

Neki od poznatih škotskih umetnika uključujući književnika Irvina Velsa ili glumca Šona Konerija otvoreno su se založili za nezavisnost Škotske, dok su drugi, poput Dejvida Bouvija ili Eme Tompson bili za ostanak u uniji ili - kao teniser Endi Marej - nisu želeli da se izjasne. Neki su, poput komičara Bilija Konolija, rekli da neće glasati, dok je Eni Lenoks, nekada vatreni zagovornik škotske nezavisnosti posle onlajn napada malo ublažila svoj stav.

Onlajn studija sprovedena na 40 škotskih rok muzičara pokazala je da 20 ne zna kako će glasati, a da će svega sedam zaokružiti - "ne". Makmilan je takođe kritikovao Nacionalni kolektiv, umetničku grupu, koja podržava kampanju za nezavisnost, rekavši da je reč o "mladoj i bučnoj grupi, koja nije dovoljno upoznata sa ovim pitanjem". "Strah je svuda", tvrdi on.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Škoti sve manje naklonjeni nezavisnosti?

Izvor: RTS, 23.Jun.2014

Najnovija istraživanja javnog mnjenja, sprovedena manje od 100 dana pred referendum o nezavisnosti, pokazuju da su Škoti sve manje naklonjeni ideji da istupe iz Ujedinjenog kraljevstva. ..Dok su ranija ispitivanja pokazala da su Škoti tesno podeljeni u stavu da li bi Škotska trebalo da proglasi nezavisnost,...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.