Skot zadovoljan novim vibracijama Beograda o sporazumu sa Prištinom

Izvor: RTS, 19.Sep.2018, 11:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skot zadovoljan "novim vibracijama" Beograda o sporazumu sa Prištinom

Američki ambasador Kajl Skot izrazio je zadovoljstvo "novim vibracijama" koje, kako je rekao, vidi u Beogradu oko postizanja sporazuma sa Prištinom i dodao da SAD žele iznalaženje fleksibilnog i trajnog rešenja tog pitanja.
Skot je na konferenciji "Bezbednosni izazovi Zapadnog Balkana", u organizaciji Centra za spoljnu politku, izrazio očekivanje da će Beograd i Priština postići sveobuhvatni sprazum >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koji će doneti zadovljstvo obema stranama.
Oslanjamo se na mudrost Federike Mogerini, dodao je Skot i ponovio da predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski predsednik Hašim Tači imaju punu podršku SAD u procesu iznalaženja rešenja.
Skot je ocenio da na prostoru Zapadnog Balkana vidi tri kritična pitanja za stabilnost, a to su – dijalog Beograd i Prištine, problemi oko imena Makedonije, i oni oko opstanka BiH.
Dodao je da je važno što ti problemi nisu nerešivi.
Pozdravio je hrabrost lidera Makedonije i Grčke da reše probleme, što će dovesti do bržeg približavanja Makedonije Evropskoj uniji i ekonomskog napretka zemlje. Ambasador je dodao da takav brz napredak, ipak, ne vidi u BiH.
Ocenio je kao dobro to što svaka zemlja Zapadnog Balkana svoju budućnost vidi u EU.
"Svi delimo zajedničku viziju prosperitetne budućnosti", rekao je ambasador Skot.
Naveo je da napredak Beograda i Prištine, kao i Makedonije i BiH, zavisi od volje za saradnjom i stava o donošenju teške odluke koja vodi do prihvatljivog kompromisa.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Skot se oslanja na Mogerinijevu, a Srbija?

Izvor: Vesti-online.com, 19.Sep.2018

Američki ambasador Kajl Skot izrazio je danas zadovoljstvo "novim vibracijama" koje, kako je rekao, vidi u Beogradu u vezi postizanja sporazuma sa Prištinom i dodao da SAD žele iznalaženje fleksibilnog i trajnog rešenja tog pitanja...Skot je na konferenciji Bezbedonosni izazovi zapadnog Balkana,...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.