Izvor: B92, 23.Jan.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Škorpion: Nisam kriv

Beograd -- Petooptuženi pripadnik jedinice Škorpioni Branislav Medić danas se izjasnio da nije kriv.

Medić se pred Većem Okružnog suda u Beogradu za ratne zločine izjasnio da nije kriv za učešće u ubistvu šest srebreničkih muslimana kod Trnova 1995, ali je potvrdio da je prisustvao egzekuciji. Iznoseći odbranu, Medić je rekao da nije pucao i da je bio iznenađen kada je počelo streljanje zarobljenih u mestu Godinske bare kod Trnova u julu 1995.

On je na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << suđenju u Specijalnom sudu rekao da se ne oseća krivim za ubistvo šestorice Srebreničkih Muslimana u Trnovu juna 1995. godine. Medić je potvrdio da je on zarobljenike kamionom dovezao nedaleko od mesta na kome su ubijeni kao i da je prisistvovao egzekuciji. On veruje da na video snimku streljanja, na osnovu kojeg je podignuta optužnica za ovaj zločin, nije prikazano sve što se dešavalo.

Optuženi Medić pred sudom nije mogao da se seti velikog broja bitnih detalja koji su obeležili dan kada su šestorica muslimana ubijena. Tako je izjavio da ne zna kog dana se streljanje dogodilo, a da su zarobljenike dovela dvojica oficira Vojske Republike Srpske. On nije mogao da navede ni ko je izdao naredbu za streljanje, a misli da je to učinjeno zato što je oficirima RS bilo rečeno da su ubijeni Srbi sa kojima je trebalo da budu razmenjeni zarobljeni Muslimani.

Na početku davanja svoje odbrane Medić je rekao da nije pucao jer je bio u strahu. Kada mu je predočeno da su dvojica pripadnika škorpiona, koji su sa Medićem okrivljeni, u svojim iskazima naveli su da je upravo on pucao u mrtve zarobljenike koji su ležali u kući Medić je promenio iskaz i naveo da je pucao ali ne u njih nego u vazduh. Posle nekoliko pitanja koje mu je postavio, suokrivljeni Pero Petrašević je sudskom veću rekao: "Mislim da je Branislav Medić loše naučen šta treba ovde da izjavi."

Dvojica ključnih svedoka pripadnika jedinice škorpioni nalaze se pod zaštitom u Haškom tribunalu i saopšteno je da će oni svedočiti u ovom postupku putem video linka.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.