Izvor: Blic, 23.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skorojevići u Bukureštu

Skorojevići u Bukureštu

KRAGUJEVAC - Komedija 'Karnevalski prizori' po tekstu klasika rumunske dramaturgije Jona Luke Karađalea u režiji Mateija Varodija, večeras će biti premijerno izvedena u Teatru 'Joakim Vujić' u Kragujevcu. Komad je prvi produkt saradnje Pozorišta 'Al. Davila' iz Piteštija i kragujevačkog 'Joakima', najstarijeg u Srbiji.

U predstavi igraju Saša Pilipović, Miloš Krstović, Sanja Matejić, Ana Todorović, Jasmina Dimitrijević, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Miodrag Pejković, Aleksandar Milojević, Milić Jovanović, Dragan Stokić i Čedomir Štajin. Scenu je postavio Milivoje Štulović, kostime je kreirala Jelena Jovanović, a muziku je odabrao Marko Matović.

'Karnevalski prizori' su priča iz 19. veka o neobrazovanim ljudima iz unutrašnjosti Rumunije koji dolaze u Bukurešt i žele da ne budu ono što jesu.

- Karađale je jedan od najboljih rumunskih pisaca. 'Karnevalske prizore' režirao sam u tri pozorišta u Rumuniji i publika je bila oduševljena. Nadam se da će se i Kragujevčanima svideti jer je želja za promenom identiteta i danas aktuelna - rekao je Varodi.Gost iz Rumunije je rekao da je radio sa talentovanim i iskusnim glumcima. Dodao je da je ova postavka bolja od onih koje je ranije režirao.

Arsenije Lukić

Uspeh niških kardiologa Dnevno ugrađuju pet pejsmejkera

Svakog dana, kardilozi na Odeljenju za invazivnu dijagnostiku na Klinici za kardiologiju u Nišu ugrade pacijentima od tri do pet pejsmejkera. Niški kardiolozi kažu da se zbog bolje dijagnostike u gradovima na jugoistoku Srbije povećao broj bolesnika kojima je taj aparat ugrađen. I država je odlučila da pejsmejkere nabavi za sve kojima su potrebni.

- Na našoj klinici 2000. godine ugrađeno je 19, prošle godine 196, a ove godine 250 pejsmejkera. Država je uložila preko 300 miliona dinara. Ranije se često dešavalo da pacijenti nemaju novčanih mogućnosti da kupe skupe aparate. Nema liste čekanja i svi gotovo odmah ulaze u proceduru. Jedan od najzaslužnijih za značajni napredak Srbije u elektrostimulaciji je dr Goran Milašinović iz Beograda koji je na čelu radne grupe za elektrostimulaciju pri Ministarstvu zdravlja - kaže načelnik Odeljenja za invazivnu dijagnostiku dr Zoran Perišić.

Dr Aleksandar Stojković, šef odeljenja za elektrostimulaciju, kaže da je ovo povećanje posledica toga što su ranije pacijenti iz jugoistočne Srbije zaobilazili Niš.

- Svi veći gradovi u ovom regionu su dobili medicinske aparate za dijagnostiku srčanih oboljenja. Bolja dijagnostika povećava broj pacijenata. S druge strane, Niš nije bio centar za pejsmejkere, ali sada je to postao. Država ranije nije ulagala dovoljno, ali je zato sada situacija odlična - kaže dr Stojković.

Načelnik Perišić ističe da je participacija najviše do 30.000 dinara.

- Bez obzira na to koliko aparat košta, država je propisala da bolesnici ne mogu da plate više od deset odsto. Nedavno smo jednom pedesetogodišnjem Nišliji ugradili veoma skup pejsmejker koji košta oko 16.000 evra. Nije bilo nikakvih problema da Fond zdravstva nabavi tako skup aparat - kaže dr Perišić.

Prema njegovim rečima, participaciju za pejsmejker ne plaćaju dijaberičari koji primaju insulin, oboleli od malignih oboljenja i nezaposlene osobe.

U toku ove i prošle godine, porastao je broj bolesnika mlađih od 26 godina kojima je potreban pejsmejker. Za ovu kategoriju, aparat je besplatan. 'Bilo je dosta onih koji su tek napuli 20 godina', naglašava dr Zoran Perišić.

V. Torović

|

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.